مدیر حوزه های علمیه: بیانیه گام دوم منشوری جامع و نقشه راه آینده انقلاب است

 حجت الاسلام والمسلمین علیرضا اعرافی، عضو جامعه مدرسین و مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور در نشست عمومی نهمین اجلاسیه منطقه ای جامعه مدرسین و علمای بلاد که روز پنج شنبه ۱۴ آذرماه ۱۳۹۸ در اصفهان برگزار شد، از اصفهان به عنوان شهری کهن و با تاریخ درخشان در علم، فقاهت، حکمت، فقه و دانش دینی یاد کرد.

 حجت الاسلام والمسلمین اعرافی از بیانیه گام دوم به عنوان منشوری کلان و نقشه راه آینده انقلاب اسلامی یاد و تاکید کرد: مرزبان و رصدبان بزرگ انقلاب، چهل سال انقلاب را هم جمع بندی و هم تحلیل و هم آفاق بزرگی را به روی ملت و انقلاب اسلامی و بویژه جوانان گشودند.

مدیر حوزه های علمیه با بیان این که حوزه با اعتقاد به پایه ها و مبانی انقلاب در صدد فهم و تحلیل و برگرفتن نکات آموزنده از این بیانیه راهبردی بوده و هست، گفت: این اجلاسیه نیز گامی مهم در این جهت برخواهد داشت.

وی افزود: در کنار محورهای هفت گانه و مدلولات ظاهری و نخستین بیانیه، در عمق بیانیه گام دوم شاهد نظریات مهم راهنمای انقلاب اسلامی هستیم، نظریاتی که در فراز و فرود انقلاب می تواند دست ما را بگیرد و چراغی فرا روی ما باشد و حوزه باید به نظریات حاکم بر این بیانیه واقف باشد.

 حجت الاسلام والمسلمین اعرافی اضافه کرد: قوانین و قواعدی در بیانیه آشکار و نهان در باب انقلاب اسلامی ارائه شده که توجه به آنها بسیار مهم است که بنده در این اجلاسیه تنها به چند نکته اشاره می کنم.

وی افزود: انقلاب اسلامی دوگانگی دین و دنیا که مساله بزرگ تمدن امروز غرب است را در درون خود حل کرد، همواره تقابل دین و دنیا یک مساله بزرگ رویاروی اندیشه بشری بوده و در عصر جدید این تقابل برجسته شده است.

 حجت الاسلام والمسلمین اعرافی بیان داشت: ارائه الگوی عینی و عملی در تعامل دین و دنیا و جامعیت دین به همه زوایای زندگی بشر و قابلیت دین برای هدایت جامعه بشری یک سخن نو بود، نهضت های پیشین در ایران و جهان از جمع این دو و تفسیری جامع از جامعیت دین عاجز بودند؛

مدیر حوزه های علمیه جمع بین دوگانگی دین، حکومت و سیاست را نکته دیگر دانست و گفت: جمع بین واقعیت ها و آرمان های بلند، نکته ی دیگری است، در حال حاضر کسانی را داریم که واقعیات چنان گریبان را گرفته است  آنها را از آرمان ها دور می کند و افرادی هم پیدا می شود که آرمان گرایی شان مانع توجه شان به واقعیات می شود.

 حجت الاسلام والمسلمین اعرافی ملیت و اسلامیت را نکته چهارم مورد تاکید دانست و گفت: انقلاب اسلامی نشان داد که ملیت ایرانی می تواند در پرتو اندیشه ناب اسلامی تفسیر شود و اسلام می تواند هویت ملی ما را تقویت کند.

وی درباره ملیت ایرانی و امت اسلامی یادآورشد: ما می توانیم هم ملیت مترقی داشته باشیم  و هم نگاهی به امت اسلام و بین الملل اسلامی داشته باشیم، شعار نه غزه نه لبنان شعار غلطی است، ایران در پرتو انقلاب شکوه پیدا کرده و با نگاه وسیع به امت اسلامی می توانیم این شکوه را دوچندان کنیم.

حجت الاسلام والمسلمین اعرافی ادامه داد: کسانی به دروغ خود را مدافعان ولایت می نامند، اما نمی دانند که انقلاب اسلامی که در فلسطین حضور دارد، در کنار برادران اهل سنت به دفاع برمی خیزد، همین انقلاب در تحکیم مبانی مذهب و معارف مذهب حقه دریغ نداشته و دستاوردهای بزرگی از خود ارائه داده است.

وی با اشاره به دوگانگی انقلاب و نظام نیز افزود: کسانی گمان می کردند که ما اکنون که به جمهوری اسلامی رسیده ایم مبانی و گفتمان انقلاب را باید کنار بگذاریم، احیانا کسانی هم در نقطه مقابل فکر می کردند؛ اندیشه امام، رهبری و حوزه های علمیه آن است که ما نظام داریم و منطق اداره یک کشور داریم که همه نظم خود را باید داشته باشد اما روح انقلاب باید همچنان در ایران و جهان زنده و مواج آفرین باشد.

حجت الاسلام والمسلمین اعرافی ادامه داد: ما ضمن این که منعطف هستیم و سنجیده و عقلانی حرکت می کنیم بر اصول انقلاب و ارزش های خود پا فشاری می کنیم. می توان بین آرمان ها و منافع ملی جمع کرد، در پرتو مقاومت و ایستادگی منافع ملی ما هم محفوظ خواهد ماند، سخن ما سخنی گویا و رسا در عالم معاصر است.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در مورد اداره زندگی جاری و تمدنی افزود:  کسانی فکر می کنند اگر به تمدن می اندیشیم باید از مسائل جاری چشم بپوشیم، عکس این مساله نیز صادق است، اندیشه انقلاب که برآمده از حوزه های علمیه است می گوید اینها قابل جمع است.

مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور، انقلاب اسلامی را برخاسته از حوزه علمیه و قم دانست و گفت: می توان به آفاق تمدن سازی فکر کرد اما به زندگی جاری جامعه هم توجه داشت و جمع اینها امکان دارد.

وی توسعه و عدالت را یک پارادوکس حاضر در جامعه معاصر جهان دانست و گفت: اندیشه انقلاب اسلامی می گوید در گفتمان اسلام امکان جمع بین این دو و مبارزه با فساد وجود دارد.

حجت الاسلام والمسلمین اعرافی با بیان این که انقلاب اسلامی دوگانگی اسلام و استکبار را به میدان آورد، اظهار داشت: انقلاب اسلامی مبدا دوگانه ای نو بر اساس اسلام و استکبار شد، در حالی که ما چنین تجربه ای را نداشتیم  کارهای بزرگی را بنیان نهادیم.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اظهار داشت: ما به عنوان حوزه و روحانیت در برابر بیانیه گام دوم انقلاب مسؤولیت های سنگینی داریم، باید درون حوزه از فهم جامع و توجه کامل به این منشور برخوردار شود و نظامات علمی و فکری خود را با آن تطابق دهد.

حجت الاسلام والمسلمین اعرافی با تاکید بر این که حوزه باید پرچمدار حرکت نو با آن آفاق بلند در ایران و جهان باشد، یادآورشد: اگر چه تمام طبقات رسالت دارند که به گام دوم توجه کنند، اما حوزه و روحانیت  باید پرچمداری کند، این مستلزم توجه حوزه به طلاب و فضلای جوان است؛ اساتید هم راهنمایی و هم هدایت و هم ملاطفت کنند، تولید علم و نظریه، رسالت دیگر حوزه های علمیه است که باید بیش از گذشته شود.

وی با تاکید بر اینکه مردمی بودن حوزه باید صیانت شود بیان کرد: مفاهیم پایه انقلاب باید با رویکرد علمی و حوزوی در حوزه های علمیه تولید شود؛ ریشه های ما با توکل بر خدا در اعماق دل مردم است، این اتصال باید قوی تر باشد.

مدیر حوزه های علمیه اخلاق و معنویت، توجه به آسیب های تهدید کننده روحیه صبر و مقاومت، نگاه و رویکرد کلان و رویکرد حامی، ناقد و ناصح را از جمله ضرورت های روشن روحانیت و حوزه های علمیه در گام دوم انقلاب دانست.

حجت الاسلام والمسلمین اعرافی تاکید کرد: حوزه با تمام توان در همین مسیر گام برخواهد داشت و در حد امکان به نیازهای جدید و نو با تکیه بر اصالت های تاریخی پاسخ خواهد داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *