شعار سال 1404 «سرمایه گذاری برای تولید»

آیت الله کعبی:

استغفار حقیقی یعنی جبران گذشته

نایب رئیس جامعه مدرسین با بیان اینکه استغفار صرفاً به گفتن «استغفرالله» محدود نمی‌شود، گفت: استغفار حقیقی نیازمند آمادگی روحی و روانی، محاسبه نفس، بازگشت از خطاها و تصمیم آگاهانه برای جبران گذشته است. انسان مؤمن باید حساب عمر خود را داشته باشد و با خلوت‌گزینی و تأمل، مسیر زندگی‌اش را بازبینی کند.
آیت الله عباس کعبی

به گزارش روابط عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، آیت الله عباس کعبی ظهر دیروز در جمع اساتید و دانشجویان دانشکده دین و رسانه و دانشکده صدا و سیما، ضمن تبریک حلول ماه رجب و میلاد امام محمد باقر (ع)، یاد و خاطره شهدای والامقام اسلام، انقلاب، دفاع مقدس، مدافعان حرم، شهدای امنیت، شهدای خدمت و شهدای مقاومت به‌ویژه شهدای حماسه اقتدار ملت ایران در مقابله با تجاوز رژیم صهیونیستی را گرامی داشت.

وی با اشاره به عظمت ماه رجب به‌عنوان «رجب‌الاصب» اظهار داشت: این ماه، ماه رحمت بی‌حد و حساب الهی، ماه استغفار، دعا و آمادگی برای ورود به ماه شعبان و در نهایت ماه مبارک رمضان است و فرصتی بی‌بدیل برای تحول روحی، خودسازی و بازنگری در مسیر زندگی انسان به شمار می‌رود.

آیت‌الله کعبی با بیان اینکه استغفار صرفاً به گفتن «استغفرالله» محدود نمی‌شود، افزود: استغفار حقیقی نیازمند آمادگی روحی و روانی، محاسبه نفس، بازگشت از خطاها و تصمیم آگاهانه برای جبران گذشته است. انسان مؤمن باید حساب روزانه، هفتگی، ماهانه و حتی حساب عمر خود را داشته باشد و با خلوت‌گزینی و تأمل، مسیر زندگی‌اش را بازبینی کند.

وی با اشاره به خطر ناخالصی در اعمال، اخلاص را یکی از مهم‌ترین مراتب استغفار دانست و گفت: گاه اعمالی که در ظاهر نیکو و حتی بزرگ هستند، به دلیل آلودگی به ریا، خودخواهی یا اغراض نفسانی، از سوی فرشتگان بازگردانده می‌شوند. بزرگان دین همواره دغدغه اخلاص داشته‌اند و نگران بوده‌اند که اعمالشان برای خدا نباشد.

نایب رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با تبیین مفهوم «سیمای باطن» انسان، تصریح کرد: همان‌گونه که انسان سیمای ظاهری دارد، دارای سیمای باطنی نیز هست که حقیقت وجود او را شکل می‌دهد. این سیمای باطنی بر پایه باورها، ارزش‌ها، رفتارها و موضع‌گیری‌های انسان شکل می‌گیرد و اصلاح آن، مقدمه خودسازی و تعالی معنوی است.

وی ریشه بسیاری از بیماری‌های اخلاقی را در خودخواهی، خودبرتر‌بینی، حرص، طمع و حسد دانست و هشدار داد: این شجره خبیثه اخلاقی می‌تواند سال‌ها در انسان پنهان بماند و او گمان کند در مسیر درست است، در حالی که اعمالش بی‌ثمر و پوچ باشد؛ همان‌گونه که قرآن کریم از کسانی یاد می‌کند که می‌پندارند کار نیک انجام می‌دهند اما تلاششان تباه شده است.

این استاد حوزه علمیه قم با تأکید بر اینکه ماه رجب، ماه بازنگری در صفات رذیله و اصلاح باطن است، افزود: انسان مؤمن باید به جای حسد، خیرخواهی را در خود تقویت کند، از پیشرفت دیگران خوشحال شود و روحیه ایثار و ازخودگذشتگی را جایگزین خودمحوری کند.

وی با اشاره به سیره اهل‌بیت علیهم‌السلام، ازخودگذشتگی را از بزرگ‌ترین صفات اولیای الهی دانست و گفت: بزرگ‌ترین جهاد، جهاد با نفس است و اگر انسان بتواند از خود بگذرد، بسیاری از مشکلات فردی و اجتماعی او حل خواهد شد.

عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه مسئولیت‌ها در نظام اسلامی امانت الهی هستند، خاطرنشان کرد: نگاه امانت‌محور به مسئولیت، جلوه‌ای از اخلاق اسلامی در عرصه مدیریت و حکمرانی است و بی‌توجهی به این اصل، ریشه بسیاری از انحرافات است.

وی در جمع‌بندی سخنان خود تأکید کرد: استغفار حقیقی به معنای بازنگری در خویشتن، اصلاح اخلاق، ساختن شخصیت باطنی نورانی و برنامه‌ریزی برای زندگی اخروی است؛ همان‌گونه که پیامبر اکرم (ص) فرمودند زرنگ‌ترین انسان کسی است که از خود حساب بکشد و برای پس از مرگ برنامه‌ریزی کند.

 

منبع: رسا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *