شعار سال 1404 «سرمایه گذاری برای تولید»
Emam&Agha

دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه مطرح کرد:

حیات بالنده و تمدن‌ساز حوزه علمیه قم / نام حاج شیخ تا ابد بر تارک حوزه‌های علمیه می‌درخشد

آیت‌الله شب‌زنده‌دار با تشریح ابعاد شخصیتی آیت‌الله‌ العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی، بازتأسیس حوزه علمیه قم را از مصادیق برکات وجودی ایشان دانست و تأکید کرد: یکی از ثمرات این احیا، ظهور شخصیت‌هایی چون امام خمینی (ره)، شکل‌گیری انقلاب اسلامی و تأسیس جمهوری اسلامی است؛ این‌ها از ثمرات کارهای ارزشمندی است که حاج شیخ انجام دادند.
آیت الله محمدمهدی شب زنده دار

به گزارش روابط عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، در آستانه برگزاری همایش یکصدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه قم، آیت‌الله شب‌زنده‌دار در گفتگویی با مرکز رسانه و فضای مجازی حوزه، با مرور ابعاد شخصیتی، علمی، اخلاقی و اجتماعی آیت‌الله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری (ره) از نقش بی‌بدیل ایشان در احیای حوزه قم و شکل‌گیری انقلاب اسلامی سخن گفت.

دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه با تمجید از شخصیت متواضع، وارسته و مؤثر بازمؤسس حوزه علمیه قم، تأکید کرد: حاج شیخ مردی بود که تمام جذابیت او در عبد بودنش نهفته بود؛ حاج شیخ عبدالکریم، عبد خدا بود و در محضر کریم پروردگار زندگی کرد. ایشان در آسمان تقوا، علم، سیاست‌ورزی و مدیریت، جایگاه ویژه‌ای داشت و بزرگان از جمله حضرت امام خمینی (ره)، با وجود دقت و سخت‌گیری در گزینش اساتید، مجذوب شخصیت علمی و اخلاقی او بودند.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به زهد، بی‌اعتنایی حاج شیخ به ریاست و دنیا، خاطرنشان کرد: با آنکه مرجع عام تقلید در ایران بود، حب جاه و مقام در وجود ایشان راه نداشت و مرجعیت به دنبال او آمد، نه او به دنبال مرجعیت.

وی حوزه علمیه قم را برخاسته از برکات وجودی حاج شیخ دانست و گفت: قم پیشینه‌ای هزار ساله در علم و فقاهت دارد، اما حیات بالنده و تمدن‌ساز کنونی حوزه مرهون احیای مجدد آن به دست حاج شیخ است. یکی از ثمرات این احیا، ظهور شخصیت‌هایی چون امام خمینی (ره)، شکل‌گیری انقلاب اسلامی و تأسیس جمهوری اسلامی است؛ این‌ها از ثمرات کارهای ارزشمندی است که حاج شیخ انجام دادند.

آیت‌الله شب‌زنده‌دار، تولد حاج شیخ را نیز حاصل اخلاص دانست و به نقل داستانی از پدر ایشان، حاج ملاجعفر پرداخت؛ مردی که تنها به نیت نشکستن دل یتیمی، از رفت‌وآمد به خانه همسر موقت خود خودداری کرد و از خدا خواست از همسر دائمی‌اش فرزندی عطا کند. این فرزند، همان شیخ عبدالکریم بود که زندگی‌اش از ابتدا با تقوا و خلوص عجین شد.

وی در ادامه، با بررسی زندگی علمی حاج شیخ، به درک چهار حوزه بزرگ توسط ایشان اشاره کرد: یزد، کربلا، سامرا و نجف. ایشان از برجسته‌ترین اساتید این حوزه‌ها از جمله فاضل اردکانی، میرزای شیرازی بزرگ و آیت‌الله فشارکی بهره‌مند شد و خود نیز به‌ واسطه استعداد سرشار، همت علمی، صفای نفس و دقت در فهم معارف به قله‌های فقاهت و اصول دست یافت.

استاد حوزه علمیه قم با ذکر خاطراتی تاریخی از دوران تحصیل حاج شیخ از جمله حضور در سامرا و شاگردی نزد میرزای شیرازی، به ماجرای تاریخی شیوع وبا در سامرا اشاره کرد و گفت: به دستور مرحوم فشارکی، مردم زیارت عاشورا خواندند و از والده حضرت حجت (عج) طلب شفاعت کردند. حاج شیخ ناقل این واقعه بود که پس از آن، هیچ شیعه‌ای بر اثر وبا در سامرا از دنیا نرفت و فضای شهر چنان متحول شد که حتی اهل سنت نیز به حرم عسکریین (ع) پناه می‌بردند.

وی همچنین بر اخلاص و طهارت حاج شیخ تأکید کرد و گفت: او علی‌رغم مقام علمی، هیچگاه برای خود تشخص و شأنی خاص قائل نبود، حتی عبا را زیر بغل می‌گرفت و ساده می‌زیست. در تدریس و تبلیغ فعال بود و در اراک، با وجود اینکه از نظر علمی در سطح بالایی قرار داشت، به تدریس، منبر و هدایت مردم می‌پرداخت و شاگردانی چون امام خمینی، آیت‌الله گلپایگانی(ره) و مراجع خاندان خوانساری تربیت کرد.

دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه، کتاب درر الأصول حاج شیخ را نمونه‌ای از ژرف‌اندیشی و دقت علمی ایشان دانست و گفت: این کتاب حاشیه‌ای عمیق بر رسائل است و اندیشه‌ی زلال، بی‌اعوجاج و محکم ایشان را به‌ خوبی نشان می‌دهد. وی همچنین در مسائل اعتقادی نیز صاحب‌نظر بود و در استفتائات متعدد، پاسخ‌هایی متقن و دقیق ارائه کرده است.

وی با تأکید بر اینکه حاج شیخ شخصیتی تأثیرگذار در تاریخ معاصر اسلام و حوزه علمیه است، گفت: نام او تا ابد بر تارک حوزه‌های علمیه خواهد درخشید و طلاب امروز باید با مطالعه سیره علمی، اخلاقی و مدیریتی ایشان، مسیر رشد و تعالی خود را بیابند.

منبع: حوزه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *