به گزارش روابط عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به نقل از ابنا، جمعی از مدیران و اعضای شورای برنامهریزی دانشنامه ویکی شیعه پیش از ظهر دیروز (۱۴۰۳/۰۹/۲۱) با حضور در موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با آیتالله محمود رجبی رئیس این مؤسسه و عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، دیدار کردند.
آیت الله محمود رجبی در این دیدار با اشاره به دانشنامه ویکی شیعه اظهار کرد: ایجاد این دانشنامه یک کار بسیار مهم و ضروری بود. نبود چنین دانشنامههایی، یک خلاء برای شیعه در جهان به شمار می رفت و این انتظار بود که دانشنامه ای را داشته باشیم که به زبان های مختلف و مهم جهان باشد. از سوی دیگر فعالیت در فضای مجازی هم اهمیت دارد، عناصر سرعت و عدم محدودیت در این فضا، پررنگ است. هر چه که برای کاری همچون راه اندازی ویکی شیعه، هزینه صورت بگیرد، کم است.
وی ادامه داد: باید پاسخگوی نیازهای فراوان در جهان نسبت به اسلام و شیعه باشیم. بسیاری از محتواهای مشترک میان مسلمانان است و باید تدابیری صورت بگیرد تا بفهمیم که چگونه می توانیم مخاطبان خودمان در جهان را افزایش بدهیم. زمانی طرح برای تدوین کتابی برای معرفی اسلام توسط مرحوم آیت الله مصباح یزدی در موسسه آموزشی و پژوهشی امما خمینی(ره) تصویب شد تا بتوانیم اسلام ناب را در ۱۲ وجه، معرفی کنیم.
رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) افزود: باید مخاطب شناسی به لحاظ سطح مخاطبان و تعلقات دینی و ملی آن در پروژه هایی همچون ویکی شیعه، صورت بگیرد. مرحوم آیت الله مصباح یزدی تاکید داشت که باید اسلام را برای توده مردم، معرفی کرد. چنین کاری باید با توجه به سطوح مخاطبان اعم از دانشجویان و معلمان و متخصصان، انجام شود. باید مخاطبان با تعلق خاطرهای مختلف را شناسایی کنیم و مفاهیم دینی را برای آنها متناسب با سطوح مختلف، تبیین کنیم. هر سطح از مخاطبان، دغدغه ها و سوالات متفاوتی دارند.
آیت الله رجبی با اشاره به اهمیت توجه به قرآن در تبیین اسلام اظهار کرد: مرحوم علامه طباطبایی با تدوین تفسیر المیزان، اسلام شیعی را در قالب تفسیر، عرضه کرد. اگر بتوانیم با تکیه بر قرآن که مورد اتفاق مسلمین است، مفاهیم دینی را بیان کنیم، مخاطبان بیشتری خواهیم داشت.
وی ادامه داد: در دانشنامه ویکی شیعه باید توجه به قضایایی که در کشورهای دیگر مسئله است، توجه کرد و مقالات با توجه به این قضایا در این دانشنامه تدوین شود تا پاسخی به نیازهای آن کشورها باشد. یکی از منابع مهم ما، قرآن کریم است و با وجود تفاسیری همچون تفسیر المیزان، دست ما پر است. باید بدانیم که در کنار گنجینه بزرگی هستیم.
رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، سبک زندگی را یک موضوع بین رشته ای دانست و تصریح کرد: باید مخاطب خودمان را شناسایی کنیم و تحلیلی روی سوالات او داشته باشیم، چنین تحلیلی می تواند به ما کمک کند. زمانی با اعضای مرکز پاسخگویی به سوالات حوزه علمیه قم خدمت رهبر معظم انقلاب رسیدیم، ایشان تاکید داشتند که تحلیلی روی پرسش های رسیدن به این مرکز و مخاطبان آن، صورت بگیرد. تحلیل روی مخاطبان باعث می شود که فضای مخاطبان به دست بیایید و براساس آن، کار جلو برود.
آیت الله رجبی با اشاره به اهمیت پرداختن به اندیشه های بنیادین اظهار کرد: باید بیشتر روی زیرساخت بنیادی فکر مخاطبان، کار شود. اگر آن زیرساخت حل شود، خیلی از کارها پیش می رود. بحث مهم دیگر لزوم شفاف سازی مفاهیم است. دشمن خیلی وقت ها از ابهام واژه ها، سوء استفاده می کند و لذا شفاف سازی و تحلیل مفاهیم، اهمیت دارد. جهاد تبیینی که رهبر انقلاب گفتند در خصوص مفاهیم دینی، ضروری است. یکی از ویژگی های شخصیت آیت الله مصباح یزدی این بود که مفاهیم را به گونه ای مطرح می کرد که همه چیز مشخص و مفهوم بود. با چنین شیوه تبیینی دیگر اصلا شبهه ای، باقی نمی ماند. باید از چنین الگوهایی استفاده کنیم.
وی خاطرنشان کرد: تضارب آرا خوب است و این که کاری به صورت جمعی انجام شود و افراد یکدیگر را نقد کنند، خوب است تا غنای کار بالا برود و از خطاها کاسته شود تا خروجی کار، متقن باشد.