به گزارش روابط عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به نقل از حوزه، آیتالله عباس کعبی، نایب رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در مؤسسهی فقهی امام کاظم علیهالسلام قم، ریشههای قرآنی و فقهی حمایت از جبهه مقاومت را بررسی و تبیین کرد.
به مقاومت نگاه تمدنی داشته باشیم
نایب رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در ابتدای سخن گفت: در دوران جاهلیت پیچیدهی مرکب امروزی، مقاومت تبدیل به یک جریان برای رشد و حرکت رو به جلوی اسلام ناب شده است، یعنی ما باید به مقاومت نگاه تمدنی داشته باشیم که ریشهی آن در انقلاب اسلامی است و ریشهی انقلاب اسلامی ریشه در انقلاب رسول گرامی اسلام صل الله علیه و آله دارد.
وی با اشاره به حقیقت مقاومت گفت: مقاومت یک فرهنگ است و هدف آن تشکیل حکومتی جهانی برپایهی مسؤلیت مشترک برای ساختن سرنوشت همه انسانهاست. حکومتی که مناسبات بینالمللی را بر پایهی عدالت تنظیم میکند. رهبران الهی هدایت جامعه را برعهده میگیرند. پیشرفتها در جهت تحقق صلح و امنیت به کار گرفته میشوند، و نتیحهی آن تحقق کرامت انسانی است.
مقاومت عنصر اساسی پیشرفت اسلام است
عضو هئیت رئیسه مجلس خبرگان رهبری با اشاره به سیر حرکتی اقدامات رسول خدا (ص) گفت: پیامبراکرم صل الله علیه وآله ماموریت یافتند دین را ابلاغ کنند و در ابتدا یک هستهی سه نفره متشکل از امام علی علیه السلام و حضرت خدیجه سلاماللهعلیها تشکیل دادند. وظیفهی حلقهی اول تبلیغ مخفیانهی اسلام بود و این دعوت را محرومان جامعه پذیرفتند. در مدت زمان سه سال ابتدایی بعثت، کمی بیش از چهل نفر هستهی اولیه اسلام را تشکیل دادند. گروه کوچکی که از ایمان قوی و روحیهی مقاوم و ایستادگی در برابر مشکلات برخوردار بودند. مقاومت در همهی مراحل سیر تکاملی اسلام، عنصر اساسی بود و همان سیر تکاملی در انقلاب اسلامی ادامه پیدا کرد و ثمرهی آن در مقاومت آشکار شد.
نایب رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اظهار داشت: بعد از علنی شدن دعوت پیامبر اکرم(ص)، ابلاغ رسالت آغاز شد که در مسائل فقهی از آن به جهادِ دعوتِ الی الله تعبیر میشود.
وی افزود: کلمهی جهاد و استقامت که در آیات مکی قرآن کریم مانند وَٱلَّذِینَ جَٰهَدُواْ فِینَا لَنَهدِیَنَّهُم سُبُلَنَا وَإِنَّ ٱللَّهَ لَمَعَ ٱلمُحسِنِینَ و آنها که در راه ما (با خلوص نیّت) جهاد کنند، قطعاً به راههای خود، هدایتشان خواهیم کرد؛ و خداوند با نیکوکاران است. سوره عنکبوت – آیه ۶۹) و همچنین آیهی شریفهی” إِنَّ ٱلَّذِینَ قَالُواْ رَبُّنَا ٱللَّهُ ثُمَّ ٱستَقَٰمُواْ تَتَنَزَّلُ عَلَیهِمُ ٱلمَلَٰٓئِکَهُ أَلَّا تَخَافُواْ وَلَا تَحزَنُواْ وَأَبشِرُواْ بِالجَنَّهِ ٱلَّتِی کُنتُم تُوعَدُونَ به یقین کسانی که گفتند: «پروردگار ما خداوند یگانه است!» سپس استقامت کردند، فرشتگان بر آنان نازل میشوند که: «نترسید و غمگین مباشید، و بشارت باد بر شما به آن بهشتی که به شما وعده داده شده است! سوره فصلت – آیه ۳۰”) ناظر بر همین موضوع مقاومت است و در کنار جهادِ دعوتِ الی الله، جهاد مقاومت نیز واجب شد.
مقاومت یعنی پای کار اسلام بودن
آیتالله کعبی با اشاره به تفسیر المیزان گفت: استقامت در آیات در ظاهر به معنای منحرف نشدن از مسیر است اما در واقع به معنای پای کار اسلام بودن است. ایستادگی در برابر فشارهای اقتصادی دشمن؛ دومین مرحله از مقاومت مسلمانان در سیر تکاملی اسلام بود. مرحلهی سوم که جهاد برای بسیج کردن ظرفیت مسلمان برای ساخت دولت اسلامی بود هنگامی رخ داد که سران قریش و طائف دعوت رسول خدا (ص) را نپذیرفتند در چنین شرایطی گروهی از مسلمانان به حبشه هجرت کردند و پس از آن در سال سیزدهم بعثت پیامبراکرم(ص) وارد مدینه شدند.
نایب رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به اقدامات رسولخدا (ص) بعد از ورود به مدینهالنبی، اظهار کرد: اولین اقدام پیامبر(ص) ساخت مسجد به عنوان دارالحکومه بود. اقدام بعدی پیمان برادری و بعد از آن تدوین اساس نامهی مدینه و تعیین حدود مرزها بود.
وی ادامه داد: بعد از استقرار مسلمانان در مدینه، جهادِ حفظِ دستاوردهای اسلام در برابر دشمنان که قصد نابودی دولت اسلامی را داشتند شروع شد.
آیتالله کعبی در ادامه افزود: در فتح مکه برنامهی اسلام از جهاد برای حفظِ دستاوردها به جهاد فتوحات تغییر کرد. اسلام در مرحلهی بعد وارد جهاد توسعه شد که در کنار جهاد با شمشیر به جهاد تبیین پرداختند و مرحلهی نهایی آن نشر اسلام در تمام نقاط است که در فقه به جهاد ابتدایی معروف است.
اگر مقاومت نبود اسلام پیروز نمیشد
آیتالله عباس کعبی افزود: آغاز جریان رسول الله (ص)و همچنین مرحلهی هجرت آن بزرگوار بر پایهی مقاومت شکل گرفت و در تمام این مدت نقش اول را امیرالمؤمنین(ع) برعهده داشتند و مرحلهی سوم که بقای نظام اسلامی بود نیز براساس مقاومت بود که با حادثهی کربلا و ریخته شدن خون امام حسین علیه السلام و یاران پاکشان اتفاق افتاد.
به گفته عضو مجلس خبرگان رهبری با شروع دورهی رنسانس که نقشهی آن جدا کردن دین از زندگی مردم بود، یک عقب گرد در جامعه اسلامی اتفاق افتاد. با شروع دورهی چهارم سیر تکاملی اسلام که بیداری اسلامی بود، افرادی مانند سید جمالالدین اسدآبادی علت عقب افتادگی را خود مسلمان دانستند.
وی، انقلاب اسلامی را مرحلهی پنجم تکامل اسلام دانست و افزود: با شروع انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی رحمهاللهعلیه، مسلمانان از استبداد ستیزی وارد مرحلهی استکبار ستیزی شدند. و در حال حاضر خط اول مبارزه با استکبار جهانی، مقابله با رژیم صهیونیستی است.
تولید قدرت واجب شرعی است
آیتالله کعبی مرحلهی هفتم سیر تکاملی اسلام را مسلح شدن جریان مقاومت دانست و اظهار کرد: مبارزه با استکبار تولید قدرت میخواهد و تولید قدرت یک واجب شرعی است و در همهی زمینهها باید صورت بگیرد یعنی ضعف باید به قدرت و تهدید به فرصت تبدیل شود.
داعش قصد حفاظت از اسرائیل غاصب را داشت
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ادامه داد: آمریکا با ایجاد یک کمربند امنیتی و تشکیل داعش قصد حفاظت از اسرائیل غاصب را داشت، اما طوفانالاقصی که ریشهی آن در قیام سیدالشهدا(ع) بود تمام نقشههای دشمن را برهم زد. رژیم صهیونیستی با وجود تلفات فراوان از هر زمانی فرسودهتر شده است و در حال حاضر برای زنده ماندن میجنگد.
آیا یک عملیات ارزش این همه خسارت را داشت؟
آیتالله کعبی در پاسخ به شبههی بعضی که میگویند آیا یک عملیات ارزش این همه خسارت را داشت، گفت: اساس این سؤال غلط است، زیرا دیوید بنگوریون معتقد بود باید فلسطینیها را کشت تا رعب و وحشت سایر امتهای اسلامی را فرا بگیرد. طوفانالاقصی تمام نقشههای اسرائیل جنایتکار و غاصب را برباد داد.
وی در پاسخ به شبههی دیگری که عدهای میگویند، چرا حماس با جبههی مقاومت هماهنگ نکرده بود، گفت: چنین اشکالی وارد نیست، زیرا این نقشه از قبل مشخص و مراحل آن با جبههی مقاومت هماهنگ شده بود و انصارالله و مقاومت عراق به عنوان پشتیبان جبههی مقاومت وارد عمل شدند.
تماشاچی بودن در شرایط حاضر حرام است
عضو هئیت رئیسه مجلس خبرگان رهبری در پایان افزود: طوفانالاقصی یک عملیات راهبردی بود و خط اول مقاومت، غزه و لبنان است و هر کسی باید در حد توان به جبههی مقاومت کمک کند و تماشاچی بودن در شرایط حاضر حرام است. از راههای کمک به جبههی مقاومت، تبیین و پاسخگویی به شبهات و ایجاد امید و کمک های مالی و مبارزه با جریان نفوذ و شایعه پراکنان است.