امام صادق علیه السلام به حفص فرمود:
«هر آن کس که علم را بیاموزد و به آن عمل نموده و برای خداوند آن را به دیگران فرا دهد، در ملکوت آسمانها از او با عظمت یاد شده و گفته میشود: او برای خدا فرا گرفته و برای خدا عمل کرده و بخاطر خداوند آن را آموزش داده است».
علامه قاضی نور الله شوشتری قدس سره، فقیهی بزرگ و متکلمی توانا، مفسری متضلع و حدیثشناس صاحب مکتب و اسوه تمام نمای از ثقافت و فرهنگ و تمدن اسلامی است. وی بیتردید در شبه قاره هند از جهت جامعیت در فنون مختلف و فراوانی موضوعات مورد قلمفرسایی و نگارشهای عالمانه و بی بدیل، سرآمد فقهاء و چهره درخشان حوزه کهن، سترگ و استوار در شبه قاره هند بوده است. بیتردید از جهت جامعیت در فنون مختلف و فراوانی موضوعات در عالمان شبه قاره هند بینظیر است و حتی میتوان ادعا کرد که ایشان در برخی از موضوعاتی کارکرده است که سایر عالمان بزرگ در شبه قاره هند نیز این کار را نکردهاند.
هنوز ابعاد معنوی شخصیت علامه قاضی نورالله شوشتری آن گونه که شایسته است به جامعه معرفی نشده و با کمال تاسف باید به این واقعیت اشاره داشت که با توجه به اینکه علوم و معارف و نکات ابتکاری و نوآوری علامه قاضی نورالله شوشتری در حوزه کلام بسیار زیاد است اما در لابلای صفحات عظیم تراث علمی او مجهول مانده و سزاوار است که کتاب و پایاننامه و مقالات علمی در تبیین و تحلیل آثار و افکار این دانشمند فرزانه انجام شود. اما افسوس که حجابها مانع این مهم شده است.
اینک دفتر بین الملل جامعه مدرسین حوزه علمیه قم سعی دارد با تلاش و همت جمعی در این جهت گام بردارد، اما آنچه مورد تاکید قرار میگیرد این است که این همایش بزرگداشت علامه قاضی نورالله شوشتری آغاز مبارک و ارزشمندی است در راستای هدفی بزرگ که تا رسیدن مطلوب راهی بس دراز در پیش دارد.
آن گاه که آثار ارزشمند علامه قاضی نورالله شوشتری مورد باز پژوهشی قرار گیرد، راه جدیدی آغاز میشود که پژوهش در آراء و اندیشههای آن بزرگ مرد بازخوانی شود. این راه آغازی باشد تا به آن آرمان مقدس برسیم.
در اینجا لازم است تا از همه عزیزانی که دغدغه احیاء ذکر و فکر آثار این فقیه متکلم و مفسر بزرگ را داشتهاند، خصوصاً صاحب نظرانی که آثار و مقالات ارزشمندشان را در اختیار ما قرار داده اند کمال تشکر و سپاس را داشته باشیم.
دبیرخانه همایش
نکوداشت قاضی نورالله شوشتری