گزارش خبری بیانات حضرت آیت الله هاشمی رفسنجانی در ششمین اجلاسیه سراسری جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و علمای محترم بلاد
آیت الله هاشمی رفسنجانی رئیس مجلس خبرگان رهبری: انتظار نظام از حوزه، تبیین دقیق فقه سیاسی است
آیت الله هاشمی رفسنجانی رئیس مجلس خبرگان رهبری در ششمین نشست سراسری جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، مهمترین انتظار نظام از حوزههای علمیه را تبیین دقیق و صریح فقه سیاسی عنوان کرد.
آیت الله هاشمی رفسنجانی در این نشست که امروز در مدرسه عالی امام خمینی قم برگزار شد گفت: یکی از اصلیترین وظایف حوزههای علمیه تبیین صحیح و دقیق فقه سیاسی است. انتظار حاکمیت از حوزههای علمیه تبیین دقیق همه مسائل فقهی سیاسی است که باید گفت همه توقعات به خوبی انجام نشده است.
وی افزود: همانطور که شهید اول به مبحث قاعده سازی در فقه اهتمام ورزید و اسباب برکت شد باید در امور سیاسی هم به استخراج قاعده اقدام کرد، مثلا از «الله الله فی نظم امرکم» در فرمایش امیرالمؤمنین(ع) میتوان به عنوان یک قاعده سیاسی بحث «نظم» را استنباط کرد و در نظرات فقهی و حکومتی همواره آن را مد نظر داشت.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: واضح است که روحانیت شیعه بر اساس تفکر اهل بیت(ع) شکل گرفته است و روحانیت در غیاب امام معصوم(ع) به صورت کلی به عنوان جانشین و نایب معرفی شدهاند. مصداق فقیه و نایب امام بر اساس ساختار قانون اساسی و رای غیر مستقیم مردم انتخاب میشود.
آیت الله هاشمی رفسنجانی خاطرنشان کرد: در گذشته حوزههای علمیه بر اساس منابع و مستندات و ادله را جمع آوری و تجزیه تحلیل کرده و بر اساس آنها در رسالههای خود پاسخگوی نیاز مردم بودند، ولی امروز ما نیازهای جدیدی داریم که باید برای رفع آنها اهتمام بورزیم.
وی با اشاره به عدم حضور مردم در حکومتهای گذشته از زمان ائمه تا مشروطیت گفت: پس از مشروطیت که مردم به صورت کم رنگ حضور پیدا کردند، در عصر امام خمینی فرصت فراهم شد تا مردم در صحنه حضور داشته باشند و امام راحل با درایت و شجاعت خود از این فرصت گرانبها برای تشکیل حکومت اسلامی استفاده کردند.
آیت الله هاشمی رفسنجانی به نقش بی بدیل مردم در تشکیل حکومت اسلامی اشاره کرد و گفت: با حضور مردم است که فقها توانستهاند حکومت اسلامی را در زمان غیبت صغری تشکیل دهند. مهم مقبولیت و استقبال مردم است که در نهایت رضایت و خلوص تمامی مشکلات و خطرها را به جان خریدند.
رئیس مجلس خبرگان رهبری خصوصیت مهم انقلاب اسلامی را مردمی و دینی بودن عنوان کرد و افزود: باید این استراتژی را در تداوم انقلاب رعایت کرد. اگر این دو مهم در ادامه راه فراموش شود دیگرهویتی برای انقلاب باقی نمیماند.
وی به وظایف متقابل حوزه علمیه و نظام اشاره کرد و گفت: نظامی که به رهبری حوزه و فقها ایجاد شده است نمیتواند بدون همراهی حوزههای علمیه به راه خود ادامه دهد. باید تمام شئون حاکمیت توسط حوزههای علمیه به صورت دقیق تشریح و تبیین شود.
آیت الله هاشمی رفسنجانی افزود: روحانیت باید با ابزار تعقل و تفکر و استفاده از منابع غنی به مسائل روز بپردازد. البته این مهم به صورت فردی انجام شده، ولی نیاز است به صورت تشکیلاتی به همه مسائل حاکمیت در موضوعات سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، بین المللی و دهها مورد دیگری پاسخ داده شود.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به تفرقهها و مشکلات جهان اسلام خاطر نشان کرد: پنجاه و هفت کشور اسلامی در بسیاری از مسائل با هم اشتراک نظر دارند و باید برای کم کردن فاصلهها اقدام کرد.
وی با اشاره به سفر اخیر خود به عربستان سعودی گفت: در این سفر که با هدف شرکت در کنفرانس بین المللی علمای اسلامی صورت گرفت، بسیاری از مشکلات بین ایران و کشورهای عربی، مسایل حج و بقیع مطرح شد و طرف سعودی وعدههای خوبی جهت رفع این مشکلات دادند.