مسجد، قلب تپنده اسلام

به گزارش روابط عمومی جامعه مدرسین، آیت الله حسینی بوشهری در نوزدهمین اجلاس روز جهانی مسجد، ضمن اشاره به حادثه آتش زدن مسجد الاقصی، صهیونیست‌ها را مسئول آن واقعه دردناک دانست و این مورد را یکی از فعالیت‌های بیشمار رژیم اشغالگر قدس در تخریب مسجد الاقصی عنوان کرد و سپس به تبیین جایگاه مساجد در اسلام پرداخت و آن را همچون قلب تپنده‌ای برای حیات اسلام توصیف کرد و کانون محوری فعالیت‌های جامعه اسلامی دانست.

رئیس جامعه مدرسین بیان کرد: پیروان تمام مکاتب بشری، همواره، در تلاش بوده‌اند تا پایگاهی برای پیروان خود آماده کنند و آتشکده‌ها و کلیساها نیز به همین منظور پدید آمدند؛ حتی بت پرست‌ها هم بت کده ساختند تا از این راه ارتباط آیین خود را با پیروان آن تقویت نمایند. وی خاطر نشان کرد: اسلام که نسخه هدایت جامع، جاودانی و جهانی از سوی خداوند است و داعیه هدایت تمام بشریت را دارد نیز، مانند سایر ادیان به دنبال تأسیس چنین پایگاهی بود و بر همین اساس پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله وسلم) نهاد مسجد را بنا نهاد.

امام جمعه قم مسجد را همچون قلب تپنده‌ای برای حیات اسلام توصیف کرد و آن را کانون محوری فعالیت‌های جامعه اسلامی دانست. وی افزود:  خداوند در قرآن حدوداً ۲۸ بار از مساجد یاد کرده و این نشان از نقش محوری و کلیدی این پایگاه عظیم در اسلام دارد.

وی در ادامه، حفظ مسجد را یکی از فلسفه‌های اساسی تشریع جهاد ارزیابی کرد و افزود: حفاظت از این پایگاه ارزشمند یکی از فلسفه‌های تشریع جهاد است. خداوند در قرآن به همین مطلب اشاره کرده و می‌فرماید:«… وَلَوْلَا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لَهُدِّمَتْ صَوَامِعُ وَبِیَعٌ وَصَلَوَاتٌ وَمَسَاجِدُ یُذْکَرُ فِیهَا اسْمُ اللَّهِ کَثِیرًا …».

دبیر شورای عالی حوزه علمیه ضمن اشاره به برخی ویژگی‌های مسجد الاقصی گفت: این مسجد که محل اشتراک و وحدت ادیان ابراهیمی ست، تا ۱۷ ماه بعد از هجرت به عنوان قبله مسلمانان بود و مسلمین به سوی آن نماز می‌خواندند. همچنین در فضیلت مسجدالاقصی همین بس که پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله وسلم) معراج خود به آسمان‌ها را از همین مسجد شروع کردند.

وی در ادامه به برخی از کارکردهای مسجد در اسلام اشاره نمود و خاطر نشان کرد: گرچه هدف اولیه از ساخت مسجد عبادت بود، لکن رفته رفته مأموریت‌های جدیدی متوجه آن شد و این نشان از پویایی مسجد در اسلام است و ما نیز باید با این دیدگاه، حوزه فعالیت مساجد را متناسب با نیازهای روز گسترش دهیم.

او اولین و مهم ترین کارکرد مسجد پس از عبادت و راز و نیاز را، آموزش به ویژه آموزش معارف اسلامی دانست و افزود: مسجد باید مانند گذشته به قطب اصلی آموزش تبدیل شود و رابطه طلاب و دانشجویان با این نهاد مقدس، عمیق تر از گذشته گردد.

وی در ادامه مسجد را یکی از مهم ترین پایگاه‌های موجود در زمینه مقابله با تهاجمات فرهنگی عنوان کرد و ادامه داد: مسجدی در طراز انقلاب است که محل انفاق، دستگیری از محرومان و مستمندان و مبارزه با ظلم و فساد باشد.

امام جمعه قم ضمن اشاره به شرایط سخت کرونایی خاطر نشان کرد: وظیفه مسجد، خیرین و نیکوکاران  حمایت از مردم چه در زمینه مالی و چه در زمینه القای حس امید و نشاط در جامعه است.

وی کارکرد سیاسی و رسانه‌ای را نیز از مهم ترین و کاربردی ترین کارکردهای مساجد عنوان کرد و افزود: مسجد به عنوان یک تریبون بزرگ می‌تواند در مقابل شایعات منتشر شده در فضای مجازی بایستد و با انتشار اخبار صحیح، فضای جامعه را از دروغ پاک کند.

آیت الله حسینی بوشهری در پایان سخنان خود به لزوم بهره‌گیری از امام جماعاتی آگاه، زمان شناس و با روحیه اجتماعی بالا در مساجد تأکید کرد و خاطر نشان کرد: مساجد باید مورد توجه و حمایت مردم و همچنین دولت قرار گیرند و با تلا‌ش‌های روز افزون باید مسجد را علاوه بر این که محلی برای عبادت است، به کانونی برای خدمت و محلی برای افزایش امید و نشاط در جامعه بدل کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *