شعار سال 1404 «سرمایه گذاری برای تولید»

آیت‌الله غروی:

ایران در جنگ تحمیلی نشان داد که قابلیت‌های دفاعی و نظامی قابل توجهی دارد

عضو جامعه مدرسین گفت: ایران نشان داد که قابلیت‌های دفاعی و نظامی قابل توجهی دارد. موشک‌های ما ساخته خود ایران بودند و قابلیت‌های آن‌ها فراتر از آن چیزی بود که دشمن انتظار داشت.
آیت الله سید محمد غروی

به گزارش روابط عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، آیت‌الله سیدمحمد غروی در گفت‌وگویی با موضوع جنگ تحمیلی ۱۲ روزه رژیم غاصب صهیونیستی علیه ایران اسلامی، تحلیلی از جنگ و شرایط پس از آن ارائه کرد.

مشروح گفتگوی تحلیلی آیت‌الله سیدمحمد غروی را در ادامه بخوانید:

سؤال) دشمنان چه اهداف و اقداماتی برای تضعیف نظام ایران طراحی کرده‌اند؟ سازماندهی ساختار نظامی، امنیتی و سیاسی ایران در مواجهه با حملات و بحران‌ها، چگونه به حمایت مداوم از گروه‌های مقاومت و تأثیرگذاری در عرصه بین‌الملل یاری رسانده است؟

ایران در این برهه زمانی نشان داد که یکی از ویژگی‌های مهم آن، سازماندهی ساختار نظامی، امنیتی و سیاسی‌اش بود. در کنار مواجهه با حملات و پاسخگویی به آنها، ایران به فعالیت‌های سیاسی خود در سطح بین‌الملل ادامه داد. در روزهای ابتدایی بحران برخی از کشورهای همسایه اقدام به محکوم‌کردن اسرائیل کردند و حتی کشورهای غیرهمسایه و برخی از کشورهای اروپایی نیز نگرانی خود را ابراز کردند. درنهایت، این فشارها باعث شد که اسرائیل مجبور به پیشنهاد آتش‌بس شود.

با این حال، از ابتدای این ماجرا مقام معظم رهبری و مسئولین نظام تصمیم گرفتند که ایران به‌طور مستقیم وارد این درگیری‌ها نشود. آنها حمایت از مقاومت را ادامه دادند اما تأکید داشتند که این مسئولیت بر عهده خود گروه‌های مقاومت است. ایران به‌درستی از این رویکرد اجتناب کرد و این انتخاب، نشان‌دهنده آگاهی و مدیریت بالای مسئولین بود؛ البته غزه و حزب‌الله در لبنان متحمل خسارات زیادی شدند و بحران‌هایی هم در سوریه رخ داد اما همچنان ایران به‌عنوان پشتوانه اصلی مقاومت باقی ماند.

دشمنان برنامه‌ریزی کرده بودند تا پس از فشار به غزه و لبنان، به‌سرعت به ایران حمله کنند. هدف آنها از این جنگ، از بین‌بردن افرادی بود که نقشی کلیدی در مقاومت داشتند و حتی تلاش برای ترور سران نظام بود. آنها انتظار داشتند که فشارهای اقتصادی ناشی از تحریم‌ها و نارضایتی‌ها، موجب فروپاشی نظام شود. اگر نظام ایران از هم می‌پاشید، به‌گفته آنها، دیگر خیال‌شان از ایران راحت می‌شد.

تجزیه ایران هدف اصلی بود

به‌طور خاص، هدف این بود که از طریق حمله‌ای برق‌آسا و استفاده از مزدوران داخلی و خارجی، نظام ایران را تضعیف کنند. تجهیزات و پهپادها از قبل وارد و در داخل کشور مونتاژ شده بودند تا در زمان مناسب به اقدامات تهاجمی علیه مسئولان و افرادی که تأثیرگذار بودند، پرداخته شود. این یک طرح حساب‌شده بود که اگر به‌درستی اجرا می‌شد، می‌توانست به تجزیه ایران و برقراری دولت‌هایی وابسته به آمریکا و اسرائیل منجر شود. هدف آنها این بود که با مجموعه‌ای از اقدامات، کاری کنند که نظام ایران به ضعف کشیده شود؛ اما به‌فضل الهی و عنایت امام زمان(عج) این هدف در روزهای نخست با شکست مواجه شد و برای جهانیان شگفت‌آور بود.

آیت الله سید محمد غروی

سؤال) چه عواملی موجب اقتدار و تقویت نقاط قوت نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران شد و چگونه این عوامل به موفقیت در مقابله با تهدیدات دشمن و حفظ انسجام ملی کمک کرد؟

از نقاط قوت ما، نیروی مسلح کشور بود. علاوه بر روحیه نظامی که قبلاً به آن اشاره کردم، دشمن هرگز تصور نمی‌کرد که ما با این حجم، کیفیت و کمیت وارد میدان شویم و بتوانیم به چنین نقشی بپردازیم. ما توانستیم توانایی‌های دشمن را مختل کرده و برخی از سامانه‌ها و تشکیلات آنها را هک کنیم و ضربات سنگینی به آنها وارد آوریم. این حملات به تأسیسات و شهرهای دشمن بود؛ درحالی‌که ما تلاش کردیم به اماکن عمومی آسیب نرسانیم و به‌ویژه به شهروندان عادی لطمه‌ای وارد نشود. این اقدامات باعث ایجاد تضییقات جدی برای دشمن شد؛ به‌طوری‌که تقریباً ۴۴ هزار نفر در سرزمین های اشغالی مدعی خسارت شده‌اند و ۴۰ هزار خانواده خسارت‌هایی از این بحران متحمل شده‌اند. اسرائیل در وضعیتی بحرانی قرار گرفت؛ وضعیتی که هرگز چنین احساس ناامنی مداومی را تجربه نکرده بود.

ایران نشان داد که قابلیت‌های دفاعی و نظامی قابل توجهی دارد

قدرت نظامی ما، به‌ویژه در رهبری و روحیه نیروهای نظامی و امنیتی، به ما اقتدار بخشید. ایران نشان داد که قابلیت‌های دفاعی و نظامی قابل توجهی دارد. موشک‌های ما ساخته خود ایران بودند و قابلیت‌های آنها فراتر از آن چیزی بود که دشمن انتظار داشت. سامانه‌های پدافندی اسرائیل، به‌دلیل طراحی‌شان برای مقابله با تهدیدات متعارف نتوانستند به‌خوبی با این موشک‌ها مقابله کنند. وجود سلاح‌های بومی این امکان را فراهم می‌کند که ما از نقاط قوت و ضعف آنها به‌خوبی آگاه باشیم و در مواقع لازم به‌راحتی از آنها استفاده کنیم، درحالی‌که اگر از سلاح‌های خارجی استفاده کنیم، ممکن است نیاز به هماهنگی و حضور مستشاران خارجی داشته باشیم. به‌کارگیری ظرفیت‌های نظامی از منابع خارجی می‌تواند زمان‌بر و پیچیده باشد.

من اعتقاد دارم که باید به این نقاط قوت بها دهیم و شکرگزار خداوند باشیم، بدون آنکه دچار غرور یا توهّم شویم. این موفقیت‌ها با اذن و لطف الهی به دست آمده است و ما باید آنها را هم حفظ و هم تقویت کنیم. این مهم است که انسجام اجتماعی را که در بحران شکل گرفته، پایش کنیم، زیرا اگر از بین برود، بازگرداندن آن هزینه بیشتری خواهد داشت.

مسئولان به مردم خدمت کنند

توجه به حس احترام و حمایت از شهروندان کشور باید در اولویت قرار گیرد. مسئولان باید به مردم خدمت کنند و حقوق شهروندی با دقت بیشتری رعایت شود. در این راستا ممکن است، برخی قصورها وجود داشته باشد که باید برطرف شوند. درنهایت، حفظ قدرت نظامی و اقتدار کلی نظام، به‌همراه جایگاه رفیع و تأثیرگذار رهبری معظم انقلاب از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. این موارد به‌عنوان ستون‌های اصلی ثبات و امنیت کشور نقش کلیدی در تضمین پیشرفت و حفظ استقلال ملی دارند. همچنین سایر نقاط قوت نظام که در تقویت انسجام داخلی و افزایش توانمندی‌های کشور مؤثرند، باید با جدیت و هوشمندی حفظ و تقویت شوند تا مسیر توسعه و اقتدار ادامه یابد.

سؤال) در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه چه نقش‌هایی از رهبری معظم انقلاب و همبستگی ملی در موفقیت جمهوری اسلامی ایران و مواجهه با بحران‌ها و حملات دشمن آشکار شد و چگونه این عوامل، به تقویت نقاط قوت و رفع ضعف‌های موجود کمک می کنند؟

صلابت و استحکام مقام معظم رهبری از آغاز بحران، برای جهانیان شگفت‌آور بود و دشمنان نمی‌توانستند آن را درک کنند. به‌طور معمول هر کشوری در مواجهه با چنین آسیب جدی نیاز داشت تا دست‌کم ۱۰ تا ۱۵ روز وقت صرف کند تا بتواند وضعیت خود را بهبود بخشد، اما ایران توانست در عرض چند ساعت به شرایط عادی بازگردد. نقطه قوت دیگری که باید به آن اشاره کرد، روحیه مقاومت در نیروهای مسلح بود. این نیروها صرفاً به دفاع بسنده نکردند، بلکه به‌شدت حمله کردند و از توان خود برای مقابله استفاده کردند. این روحیه باعث شد که آنها با قوت بیشتری در صحنه حاضر شوند.

ملت ایران حاضر نیست عزت خود را در برابر دشمن از دست بدهد

نکته سوم، همبستگی بود که در میان ملت ایجاد شد. بسیاری تصور می‌کردند که اگر اسرائیل حمله کند و موفقیتی هم به‌دست آورد، برخی اقشار جامعه ممکن است نظرات انتقادی خود را بیان کنند، اما در حقیقت، همبستگی شگفت‌انگیزی در میان تمامی اقشار و اقوام کشور شکل گرفت. این موضوع نشان‌دهنده آن است که ملت ایران با هویتی اصیل و عزم و اراده راسخ حاضر نیست عزت خود را در برابر دشمن از دست بدهد و همه برای حمایت از کشور به میدان آمدند. گرچه برخی از شهرها، مانند تهران در شرایط سختی قرار گرفتند و برخی افراد ناچار به ترک شهر شدند، اما همبستگی و حضور فعال آنهایی که توانستند در صحنه باشند، از نقاط قوت بسیار ارزشمندی بود.

با نگاهی مثبت به اوضاع، می‌توان گفت که نیروهای امنیتی ما به‌خوبی احساس امنیت در مناطق مختلف کشور را حس می‌کردند و لذا بیشتر به تأمین امنیت مرزها توجه داشتند، اما در داخل کشور، در شناسایی دشمنان واقعی موفق نبودند و بخشی از منابع خود را برای مقاصد سیاسی به‌کار گرفتند. این نقطه ضعف ما محسوب می‌شود. بسیاری از فرماندهان ارزشمند ما به‌واسطه استفاده از پهپادها و اطلاعات دشمن، هدف قرار گرفتند و این مسأله بسیار آسیب‌زا و غیرقابل جبران است.

در شرایط جنگ، امکان انجام اقداماتی وجود دارد که در زمان‌های عادی ممکن نیست به‌عنوان مثال، ما بین هشت تا ده میلیون افغان را پذیرفته‌ایم، هرچند که برخی از آنها از شیعیان و اهل تسنن انسان‌های خوبی هستند و از نظر سیاسی با ما همراهند، اما گروه‌هایی هم هستند که از نظر فرهنگی و هویتی با ما سازگار نیستند. برخی از افغان‌ها با توجه به تجربیات خود، زندگی در ایران را آسان می‌یابند و این موضوع مشخصاً بر وضعیت نیروی کار ما تأثیر می‌گذارد.

آیت الله سید محمد غروی

سؤال) برای شناسایی و مقابله با نقاط ضعف امنیتی کشور، چه اقداماتی باید انجام شود تا از آسیب‌های ناشی از حملات و بحران‌ها جلوگیری کرده و شرایط اجتماعی و بین‌المللی آینده را مدیریت کنیم؟

ما نقاط ضعفی نیز داریم که نمی‌توانیم خود را فریب دهیم و از بیان آنها صرف‌نظر کنیم. یکی از این ضعف‌ها، مسائل امنیتی است که با پذیرش بدون حساب مهاجرین به‌شدت به امنیت و حتی اشتغال ما آسیب رسانده است. به اعتقاد من، این آسیب‌ها حتی از موشک‌باران و ضربات اقتصادی سنگین‌تر هستند. از دست‌دادن نیروها و فرماندهان فاجعه‌ای است که بسیار دلخراش و ناراحت‌کننده است و به‌راحتی نمی‌توان آنان را جایگزین کرد. باید بپذیریم که این آسیب‌ها جدی و عمیق بوده‌اند.

هیچ کشوری در دنیا حتی کشورهای مهاجرپذیر اروپایی به‌اندازه کافی ظرفیت برای تحمل چنین آسیب‌هایی ندارد؛ به‌عنوان مثال، عربستان در زمان‌هایی که ما به‌عنوان زائر در آنجا حضور داشتیم، برای شناسایی و کنترل زائران، سیستم‌های دقیقی ایجاد کرده بود. هر زائر کارت شناسایی خاصی داشت که تمامی اطلاعات او در سیستم امنیتی موجود بود و این اطلاعات به‌راحتی قابل پیگیری بود. زمانی که ما به‌عنوان زائر به عربستان می‌رفتیم، حتی در سفرهای کوتاه در مکه و مدینه تمامی رفت و آمدها تحت کنترل بود. تجربه من در سفرهای حج نیز نشان می‌دهد که رفت و آمد زائران و ارتباطات میان آنان به‌شدت زیر نظر بودند. اگر ما در مکه و مدینه با زائرانی از کشورهای دیگر صحبت می‌کردیم به‌سرعت این فرایند زیر نظر نیروهای امنیتی قرار می‌گرفت. این نشان‌دهنده مدیریت قوی مملکتی است که با چنین دقتی عمل می‌کند.

ضرورت برخورد شدید با مزدوران و خائنین

اکنون ما باید در این زمینه‌ها کنترل جدی انجام دهیم. زمان برای اقدام مناسب است. مهم است که با دقت و سرعت به شناسایی و برخورد با افرادی که به‌عنوان مزدور شناخته شده‌اند، بپردازیم. اگر این مزدورها شناسایی شوند و به حساب آنها رسیدگی نشود، در آینده ممکن است، نتوانیم به‌راحتی با شرایط اجتماعی و بین‌المللی پیش رو کنار بیاییم. شرایط جنگ و بحران یک فرصت خاص است و ما باید از آن بهره‌برداری کنیم. کارها باید به‌صورت شبانه‌روزی و با حساسیت انجام شود تا هیچ حقی ضایع نشود.

منبع: حوزه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *