به گزارش روابط عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، آیتالله محمدمهدی شبزندهدار در دیدار با مسئولان مرکز تدوین متون درسی حوزههای علمیه به تشریح راهکارهای ارتقای کیفیت آموزشی پرداخت و با اشاره به سیر تحول دانشهای حوزوی گفت: علوم حوزوی از فقه و اصول تا کلام و فلسفه، در یکصد سال اخیر به ویژه پس از انقلاب اسلامی دچار تحولات بنیادین شده است.
وی افزود: امروز حوزههای علمیه با رویکردی اجتماعیتر و پاسخگو به نیازهای روز باید به پیش روند.
آیتالله شبزندهدار با اشاره به پیام اخیر رهبر معظم انقلاب به همایش صدمین سالگرد حوزه قم تأکید کرد: منشور مقام معظم رهبری پنج مأموریت اصلی برای حوزهها ترسیم کرده است، ماموریت اول تقویت فقه پویا با حفظ اصول و پاسخ به نیازهای جدید است، ماموریت دوم توسعه دانشهای فلسفی و کلامی است.
دبیر شورای عالی حوزههای علمیه در ادامه گفت: سومین ماموریت رهبری به حوزههای علمیه پرداختن به علوم انسانی اسلامی است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم چهارمین ماموریت رهبر فرزانه انقلاب به حوزه علمیه را تعمیق ارتباط با مردم دانست و خاطرنشان کرد: این ارتباط باید در راستای تقویت مبانی دینی مردم به ویژه جوانان باشد.
وی پنجمین ماموریت رهبر انقلاب به حوزههای علمیه را نقشآفرینی در عرصه تمدنسازی اسلامی دانست.

آیتالله شبزندهدار به برخی مشکلات آموزشی نیز اشاره کرد و گفت: مهارتهای حفظ و استحضار در طلاب نسبت به گذشته کاهش یافته است. همچنین ماندگاری مطالب درسی در ذهن دانشپژوهان کمتر از سابق است و از طرفی پراکندگی روشهای آموزشی در مدارس مختلف و کهنگی برخی متون درسی که با پیشرفتهای علمی همخوانی ندارند مشکلاتی در روند آموزش ایجاد کرده است.
دبیر شورای عالی حوزههای علمیه در ادامه گفت: بازگشت به روشهای اثباتشده تاریخی مانند استفاده از شعر و نظم برای ماندگاری مطالب، بهرهگیری از روش تداعی معانی و حفظ متون کلیدی و تنوع در متون درسی با حفظ استانداردهای پایه باید استفاده شود.
کتاب وسائل الشیعه به عنوان متن درسی قرار گیرد
استاد حوزه علمیه قم افزود: باید میان آزادی انتخاب اساتید و ضرورت دستیابی به حداقلهای علمی تعادل برقرار کرد. پیشنهاد میکنیم کتاب وسائلالشیعه به عنوان متون درسی قرار گیرد تا طلاب همزمان با فقه، با روایات اهلبیت(ع) نیز آشنا شوند.
وی گفت: تدوین متون جدید با ویژگیهای به روز، محتوای غنی و روزآمد، قابلیت ماندگاری و حاشیهنویسی و متناسب با نیازهای علمی معاصر باید در دستور کار قرار گیرد.
آیتالله شبزندهدار به برنامههایی که مرکز متون و تدوین درسی حوزه باید انجام بدهد نیز اشاره کرد و گفت: بازنگری در متون درسی سطوح مختلف و توسعه روشهای آموزشی ترکیبی (قدیم و جدید) و اجرای آزمایشی طرحهای جدید در برخی مدارس باید در دستور کار قرار گیرد.
در ابتدای این دیدار حجتالاسلام والمسلمین عباسی و حجتالاسلام والمسلمین کاویانی قائم مقام دفتر مرکز تدوین متون درسی حوزه گزارشی از عملکرد این دفتر و فعالیتهای در حال انجام ارائه دادند.
