به گزارش روابط عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، آیتالله محمود رجبی در جلسه درس اخلاق که شامگاه سهشنبه با حضور جمعی از طلاب و اساتید حوزه علمیه قم در مسجد معصومیه برگزار شد، با تشریح رابطه علم، ایمان و عمل، تأکید کرد: معرفت به تنهایی برای سعادت ابدی کافی نیست، چرا که حتی یقین قطعی نیز بدون تبدیل به باور و عمل، انسان را نجات نمیدهد.
فرعونهای زمانه؛ نمونههای تاریخی یقین بدون عمل که جهنمی شدند
عضو شورای عالی حوزههای علمیه در ادامه با استناد به آیه «وَ جَحَدُوا بِهَا وَ اسْتَیْقَنَتْهَا أَنْفُسُهُمْ» (سوره نمل، آیه۱۴)، خاطرنشان کرد: فرعونیان با وجود یقین باطنی به حقانیت حضرت موسی(ع)، به دلیل عدم عمل، از مغضوبین الهی شدند. قرآن کریم جهنم را جایگاه کسانی میداند که با علم کامل، راه ضلالت را برگزیدند، نه مستضعفان فکری که در مسیر تحقیق بودند.
سهگانه نجاتبخش: معرفت توحید، نبوت و معاد همراه با ولایت
عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری در ادامه، «معرفت سهگانه توحید، نبوت و معاد» را شرط لازم اما ناکافی برای نجات دانست و تصریح کرد: ولایت به عنوان حلقه اتصال این سه، نقش تعیینکنندهای در تبدیل علم به ایمان دارد. همانگونه که در زیارت امامحسین(ع) میخوانیم: “بَأَبِی أَنْتَ وَ أُمِّی یَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ، أَشْهَدُ أَنَّکَ کُنْتَ نُوراً فِی الْأَصْلَابِ الشَّامِخَهِ”.
آزمونهای الهی؛ کورهای برای ذوب ایمان
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به آزمون حضرت ابراهیم(ع) در ذبح حضرت اسماعیل(ع) و فتنههای جنگ احد و احزاب، خاطرنشان کرد: خداوند مومنان را در میدانهای عمل میآزماید. مقاومت در جنگ احد پس از شکست ظاهری و ایستادگی در جنگ خندق، نمونههایی از تقویت ایمان از رهگذر عمل صالح در شرایط بحرانی است.
قرآن؛ معجزه جاری برای تقویت ایمان
وی با تلاوت آیه «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِینَ إِذَا ذُکِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَإِذَا تُلِیَتْ عَلَیْهِمْ آیَاتُهُ زَادَتْهُمْ إِیمَانًا وَعَلَیٰ رَبِّهِمْ یَتَوَکَّلُونَ» (سوره انفال، آیه۲)، تأکید کرد: انس با قرآن کریم نه تنها ایمان را افزایش میدهد، بلکه انسان را به مقام توکل میرساند. همانگونه که امام خمینی(ره) در لحظات دستگیری و نیز لحظات بازگشت به ایران، با استعانت از قرآنکریم به آرامشی الهی رسیدند و بهترین عمل را انجام دادند.
آیتالله رجبی در پایان بر ضرورت تداوم عمل صالح به عنوان تنها راه رسیدن به درجات بالای ایمان تأکید کرد و گفت: ایمان واقعی و عمل صالح و نیز همراه با اخلاص، انسان را به سعادت و مقام قرب الی الله میرساند. انس با قرآن و توکل؛ دو بال پرواز به سوی ایمان کامل است.
منبع: حوزه