به گزارش روابط عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، آیتالله عباس کعبی در یادداشتی اختصاصی برای خبرگزاری فارس به اهمیت پیام تمدنی رهبر معظم انقلاب به مناسبت صدمین سال بازتاسیس حوزههای علمیه پرداخت.
متن یادداشت به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم الحمدلله رب العالمین والصلاة والسلام على رسول الله وآله الطاهرين لاسيما بقية الله في الارضين قال الله تعالی : فی سورة الحج : وَجَاهِدُوا فِي اللَّهِ حَقَّ جِهَادِهِ هُوَ اجْتَبَاكُمْ وَمَا جَعَلَ عَلَيْكُمْ فِي الدِّينِ مِنْ حَرَجٍ مِلَّةَ أَبِيكُمْ إِبْرَاهِيمَ هُوَ سَمَّاكُمُ الْمُسْلِمِينَ مِنْ قَبْلُ وَفِي هَذَا لِيَكُونَ الرَّسُولُ شَهِيدًا عَلَيْكُمْ وَتَكُونُوا شُهَدَاءَ عَلَى النَّاسِ فَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّكَاةَ وَاعْتَصِمُوا بِاللَّهِ هُوَ مَوْلَاكُمْ فَنِعْمَ الْمَوْلَى وَنِعْمَ النَّصِيرُ (٧٨)
ساخت تمدن نوین اسلامی و الزامات آن بر پایه بیانیه گام دوم انقلاب و پیام رهبر انقلاب در صدسالگی بازتأسیس حوزههای علمیه
تمدن نوین اسلامی، آرمان بلند انقلاب اسلامی ایران است. تحقق حیات طیبه تنها از مسیر عملیاتیسازی الگوی اسلامی–ایرانی پیشرفت ممکن است. در این مسیر، دو سند راهبردی یعنی «بیانیه گام دوم انقلاب» و «پیام رهبر انقلاب به مناسبت صدسالگی بازتأسیس حوزههای علمیه» نقشه راه تمدنسازی است و مسئولیتی بزرگ را متوجه حوزههای علمیه، نخبگان، جوانان مؤمن انقلابی و ارکان نظام اسلامی میسازند.تمدن نوین اسلامی برگرفته از معارف اسلام ناب محمدی (ص) و مبتنی بر تلفیق دقیق و حکیمانه عقل و ایمان، علم و معنویت، آزادی و بندگی خدا، عدالت و پیشرفت بهصورت یکپارچه است.
این تمدن، تبلور عقلانیت توحیدی، عدالت اجتماعی و ولایت الهی در همه ابعاد زندگی فردی و اجتماعی است. تمدن نوین اسلامی نه ایستاست، نه واپسگرا و نه بیاعتنا به تحولات زمانه؛ بلکه با تکیه بر معرفت عمیق و اجتهاد اصیل جواهری وبرخورداری از بالندگی و توان پاسخگویی به مسائل معاصر وتوان کشف وتدوین نظامات اسلامی متناسب با اقتضائات روز، حرکتی آیندهساز برای نجات بشر از بحران هویت و اخلاق و فروپاشی انسانیت در دل بنبست تمدن مادی غرب است.
رهبر حکیم ودانشمند و اسلام شناس و اینده گر و افق گشای تمدنی، عناصر اصلی این تمدن را در توحید، عدالت، کرامت انسانی، تولید ایمان و عمل صالح، فتح مرزهای دانش، دستیابی به قلههای علم و فناوری، اخلاق و معنویت، تحقق عدالت، پیشرفت، استقلال، آزادی، عزت، کرامت و اقتصاد مقاومتی مردمپایه و سبک زندگی اسلامی معرفی کردهاند.
بیانیه گام دوم انقلاب، با ترسیم سه مرحله بنیادین خودسازی، جامعهپردازی و تمدنسازی، مسیری روشن برای عبور از وضع موجود بهسوی افق تمدنی گشوده است. هفت راهبرد محوری آن علم و پژوهش، اخلاق ومعنویت، اقتصاد قوی، عدالت ومبارزه با فساد، استقلال و آزادی، عزت و حکمت و سبک زندگی در حقیقت مولفه های نرم افزاری تمدن در تراز اسلام ناباند و در کنار بعد سخت افزاری و برخورداری از اقتدار امنیتی ونظامی و تهدید زائی پیشرانهای راهبردی در عرصههای معرفتی، مدیریتی، فرهنگی و اقتصادی و علم و فنآوری هستند.
پیام تاریخی رهبر انقلاب به حوزههای علمیه افق تازهای از مأموریت تمدنی حوزه را گشود
در همین چارچوب، پیام تاریخی رهبر انقلاب به حوزههای علمیه در صدسالگی بازتأسیسشان، افق تازهای از مأموریت تمدنی حوزه را گشود. در این پیام، پنج مأموریت کلان برای حوزه ترسیم شده است: تحول در نظام آموزش و پژوهش با هدف تولید علوم اسلامی تمدنساز، تربیت نیروی مهذب و کارآمد، مقابله با دشمن در جنگ ترکیبی، مشارکت در طراحی نظامات اجتماعی، و رساندن پیام جهانی اسلام به بشریت تشنه توحید، عدالت، اخلاق و معنویت. این پیام، حوزه را نه صرفاً مدرسهای آموزشی و یا موسسهای پژوهشی، بلکه نهادی راهبردی برای بلاغ مبین و مهندسی تمدن آینده معرفی میکند.
ساخت تمدن نوین اسلامی نیازمند مجموعهای از الزامات است: تحول بنیادین در ساختار و کارکرد حوزههای علمیه، استقرار دولت اسلامی در تراز انقلاب، تربیت مدیران مؤمن و متعهد، بومیسازی الگوهای توسعه، رسیدن به الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و میدانداری جوانان مؤمن و انقلابی در عرصههای علم، فناوری، رسانه، اقتصاد، مدیریت، فرهنگ، دینداری و تعهد اجتماعی. حوزههای علمیه بهویژه هنگامی که رسالت جهانیسازی پیام اسلام را بر دوش خود میبینند، نقشی بیبدیل در این روند ایفا میکنند.
در سطح میدانی نیز، تشکیل جبهه نخبگانی امت اسلامی ضرورتی اجتنابناپذیر است؛ جریانی منسجم و پیوسته متشکل از حوزه، دانشگاه، مراکز راهبردی و نخبگان که بتواند در برابر نظام سلطه و جاهلیت پیچیده مسلح به کشتار جهانی و تمدن غرب که در حال افول است، الگوی نوینی از عدالت، پیشرفت و معنویت عرضه کند. بازتعریف جایگاه جهانی حوزههای علمیه قم و نجف، توسعه الگوی بومی پیشرفت، و عدالت و مهندسی فرهنگی امت بر محور عاشورا، انتظار و مقاومت از مهمترین اقتضائات عملی این مسیر است. تمدن نوین اسلامی یک پروژه دستوری و وبخشنامه حکومتی صرف نیست، بلکه فرآیندی تاریخی و گفتمانساز بر پایه جهانبینی توحیدی، بلندهمتی جهادی، مانعزدایی مستمر و امید به آیندهای الهی است.
این تمدن، جنبشی جهانی برای نجات بشر از سیطره امریکا وصهیونیسم بینالملل و رساندن انسان به کرامت واقعی خود در پرتو عقلانیت توحیدی و وحی الهی است. در این حرکت بزرگ، حوزههای علمیه با هدایت مرجعیت و مجاهدت عالمان متعهد، باید پرچمدار تمدنسازی باشند.
اسلام دینی زنده، بالنده، تمدنساز و هدایتگر
بیانیه گام دوم و پیام صدسالگی، ما را به فصل تازهای از تاریخ حوزه، روحانیت و حکمرانی ولایی فرا میخوانند؛ فصلی که در آن، اسلام بهعنوان دینی زنده، بالنده ، تمدنساز و هدایتگر، راه تعالی بشر معاصر را بهسوی شکوفایی مادی و معنوی و صلح و امنیت پایدار در پرتو توحید و عدالت هموار میسازد.
خداوند متعال وعده داده است درسوره فتح : هُوَ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ وَكَفَى بِاللَّهِ شَهِيدًا (٢٨) و امام عظیمالشان(ره) فرمودند: اسلام عزیز قادر است سنگرهای کلیدی جهان را فتح کند. امروز همه شرایط فراهم است با توکل بر خدا و ایمان واعتماد به خدا و وعده های الهی وتوجهات خاصه حضرت ولی عصر عج و خط تمدنی امامین انقلاب وهدایتهای مراجع معظم و همت بلند عالمان و نخبگان و انسجام و هم افزایی و بهرهمندی از فرصتها و طراحی و برنامهریزی تمدنی و بازکاوی ساختاری و محتواسازی و تربیت نیروی انسانی و میدان دادن به جوانان فاضل و نخبه و با انگیزه و نشاط و میدان دار شعار ما میتوانیم با پیشگامی و وحدت آرمانی حوزه و دانشگاه و مانعزدایی و حرکت بر مدار خط مشیگذاری راهبردی و تمدنی ولیفقیه با جهاد تمدنی همه اهداف بلند و آرمانهای متعالی محقق خواهد شد انشاءالله وَ قُلِ اعْمَلُوا فَسَيَرَى اللَّهُ عَمَلَكُمْ وَ رَسُولُهُ وَ الْمُؤْمِنُونَ وَ سَتُرَدُّونَ إِلَى عَالِمِ الْغَيْبِ وَ الشَّهَادَةِ فَيُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ( سوره توبه ١٠٥)
۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ عباس کعبی
منبع: فارس