به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، آیت الله علیرضا اعرافی روز پنجشنبه در همایش «حوزه علمیه قم، انقلاب اسلامی و مقاومت» که در حاشیه همایش بین المللی «یکصدمین سالگشت بازتاسیس حوزه علمیه قم» در مدرسه عالی دارالشفا برگزار شد، اظهار کرد: این همایش موج جدیدی از مسئولیت و رویکرد را برای حوزه علمیه قم و تمام حوزههای علمیه جهان تشییع به همراه داشت.
مدیر حوزههای علمیه با اشاره به منشور اخیر رهبر معظم انقلاب برای حوزههای علمیه، آن را «منشور حیات بخش و حرکتآفرین» خواند و گفت: این منشور فصل جدیدی را در تاریخ حوزهها آغاز کرده و همه نهادهای حوزوی باید با عزمی جمع برای تحقق آن تلاش کنند.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه با اشاره به اینکه حوزه علمیه قم از ابتدا تا قرن ۱۴ دارای ۶ مرحله بود، اظهار کرد: اکنون با هدایت رهبر معظم انقلاب، مرحله هفتمی آغاز شده که نیازمند نقشهای جامع برای تقویت بنیه فکری و عملی حوزه است.
وی با تأکید بر اینکه حضور دین در عرصههای فکری و اجتماعی نیازمند بنیه قوی است، گفت: اگر حوزه نتواند مبانی فکری و عقلانیت لازم را تولید کند، امواج سهمگین، دین را به حاشیه خواهد راند.
حوزه علمیه؛ تنها نهاد توانمند برای نظریه پردازی دینی
عضو جامعه مدرسین، حوزه علمیه را تنها نهاد توانمند برای نظریه پردازی دینی خواند و افزود: امام خمینی(ره) قبل از آنکه معمار انقلاب باشند، معمار فکر انقلاب بودند و این مهندسی فکری برآمده از عقلانیت اسلامی است و متصدی آن فقط حوزههای علمیه هستند.
مدیر حوزههای علمیه کشور با اشاره به پنج محور اصلی منشور رهبری، شامل «علم و دانش»، «هدایت دینی»، «جهادگری در خط مقدم»، «رویکرد اجتماعی و نظامساز» و «نوآوریهای تمدنی»، گفت: این منظومه، تولید اندیشههای بنیادین دینی برای اداره جامعه و نظام اسلامی را هدف گرفته است.
وی تصریح کرد: حوزه باید هم عقلانیت دینی را تقویت کند و هم روحیه جهادی و انگیزه اقدام را در جامعه تزریق نماید.
آیت الله اعرافی در پایان با بیان اینکه تحلیل و برنامهریزی برای اجرای منشور رهبری آغاز شده است، ابراز امیدواری کرد: نکات کلیدی این منشور در برنامه پنجساله دوم حوزه گنجانده شود و همه نهادهای حوزوی با عزمی راسخ در این مسیر گام بردارند.
آیت الله اعرافی با اشاره به اینکه برای حضور در جوامع امروزی نیازمند نقشه راه هستیم، خاطرنشان کرد: دین برای حضور راهبردی، اثرگذار، تمدنی، سرنوشتساز و نقش آفرینی در جامعه معاصر نیازمند بنیه فکری و مبانی عقلی است.
وی با بیان اینکه هرچند دانشگاه و نخبگان اهمیت بسیاری دارند ولی نظریهپرداز در این عرصه حوزه علمیه است، تصریح کرد: در مرحله بعدی باید به دنبال انگیزهسازی و ترویج این انگیزه در جامعه معاصر باشیم.
همایش بین المللی یکصدمین سالگشت بازتاسیس حوزه علمیه قم روز گذشته با پیام مقام معظم رهبری در قم آغاز شد. در ادامه برنامههای این همایش بین المللی، همایش یک روزه «حوزه علمیه قم، انقلاب اسلامی و مقاومت» امروز با سخنرانی شماری از اساتید حوزه علمیه قم و نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در مدرسه عالی دارالشفا برگزار شد. همچنین همایش «حوزه علمیه و عرصه بین الملل» هم با حضور شخصیتها و صاحب نظران حوزوی در مدرسه علمیه امام کاظم(ع) برگزار شد.
منبع: حوزه