به گزارش روابط عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، آیتالله محسن فقیهی عضو جامعه مدرسین و استاد حوزه علمیه در گفتگو با خبرگزاری فارس نکاتی در خصوص مذاکرات ایران و آمریکا مطرح کرد.
چرا مذاکره با آمریکا نه عاقلانه، نه هوشمندانه و نه شرافتمندانه است؟
این جمله رهبر معظم انقلاب را از سه جهت میتوانیم تبیین کنیم. نخست از باب غیر عاقلانه بودن مذاکره باید گفت طبق آیه ۱۲۰ سوره بقره که میفرماید: «…وَلَنْ تَرْضَىٰ عَنْكَ الْيَهُودُ وَلَا النَّصَارَىٰ حَتَّىٰ تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ…»، عقل حکم میکند نباید به دشمنی که همواره به دنبال سلطه و استثمار و بهرهکشی است و تا تسلیم او نشوید دست برنمیدارد، اعتماد کرد. همه میدانیم آمریکا کشوری است که در طول تاریخ، نشان داده که به دنبال منافع خود بوده و برای رسیدن به آن، از هیچ اقدامی فروگذار نمیکند. تجربه تاریخی ایران با آمریکا، از کودتای ۲۸مرداد تا تحریمهای ظالمانه حتی در بحث داروی بیماران صعب العلاج، نشان میدهد که مذاکره با این کشور، در شرایط فعلی، و با اصرار او بر ادامه تحریمها و نیز ادامه هجوم به جبهه مقاومت، به معنای دادن امتیاز و نادیده گرفتن منافع ملی است. پس مذاکرده فعلاً غیرعاقلانه است.در مرتبه دوم، از نظر غیرهوشمندانه بودن مذاکره با آمریکاست. هوشمندی ایجاب میکند که انسان، واقعیتها را ببیند و بر اساس آن تصمیمگیری کند. رهبری عزیز انقلاب اسلامی بارها تأکید کردهاند که آمریکاییها قابل اعتماد نیستند و مذاکره با آنها، جز اتلاف وقت و از دست دادن فرصتها، نتیجهای ندارد. هوشمندی این است که از تجربیات گذشته درس بگیریم و در دام فریب آنها گرفتار نشویم.
سومین نکته این جمله بحث «شرافتمندانه نبودن» مذاکره با آمریکاست. شرافت حکم میکند که در برابر ظلم و استکبار، ایستادگی کنیم. مذاکره با آمریکا، در شرایطی که این کشور همچنان به اعمال فشار و تهدید علیه ایران و جبهه مقاومت ادامه میدهد، به معنای تسلیم شدن در برابر زورگویی است و با عزت و شرافت اسلامی سازگار نیست. قرآن کریم در این باره میفرماید: «…أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَاءُ بَيْنَهُمْ…»
پاسخ قاطع ایران به تهدیدات ترامپ و آمریکا چه میتواند باشد؟
با توجه به شرایط و اوضاع داخلی و بینالمللی، در پاسخ به این پرسش به چند نکته مهم میتوان اشاره کرد: اولین نکته، لزوم اتکا به قدرت داخلی است. بهترین پاسخ به تهدیدات آمریکا، تقویت قدرت داخلی است. اقتدار داخلی، شامل پیشرفت در عرصههای علمی، اقتصادی، نظامی و فرهنگی میشود. امام راحل و نیز رهبری معظم انقلاباسلامی دائماً بر شعار «ما میتوانیم» تأکید دارند که شعار اقتدارگرایانه و عزّتمندانهای است. دومین گزینه ای که برای پاسخ به تهدیدات آمریکا میتوان بدان اشاره کرد، ایجاد بازدارندگی دفاعی است. ایران عزیز باید با تقویت توان دفاعی خود، به حدی از بازدارندگی برسد که دشمن، جرأت تجاوز به منافع کشور و نظام را نداشته باشد و الحمدلله نیروهای مسلح ما در این زمینه، بسیار موفق بودهاند. سومین نکتهای که میتوان به عنوان پاسخ به تهدید استکبار بیان کرد، تقویت وحدت ملی است. حفظ وحدت و انسجام ملی، از مهمترین عوامل در مقابله با تهدیدات خارجی است و رهبری عزیز انقلاب اسلامی هم دائما بر آن تأکید دارند.
نقشه راه ایران در برابر تهدیدات آمریکا چه میتواند باشد؟
با توجه به اندیشه امامین انقلاب اسلامی، نقشه راه نظام را در برابر این تهدیدات، طبق نکات زیر میتوان تبیین کرد. اولین مطلب، تقویت جبهه مقاومت است. حمایت از جبهه مقاومت در منطقه، باعث افزایش قدرت منطقهای ایران و ایجاد عمق استراتژیک میشود و میتواند پاسخ خوبی به تهدایدات استکبار باشد. دومین نکته، توسعه روابط با کشورهای مستقل و همسوست که میتواند به خنثی کردن تحریمها و فشارهای آمریکا کمک کند. همچنین استفاده از دیپلماسی فعال برای افشای چهره واقعی آمریکا و ایجاد اجماع جهانی علیه سیاستهای ظالمانه این کشور نکته مهمی است که در این نقشه راه باید مورد توجه قرار بگیرد. نکته مهم آخر هم که باید مورد توجه همه مخصوصاً مسئولان قرار بگیرد، اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی برای کاهش وابستگی به خارج و مقابله با تحریمها است.
آیا مذاکره با آمریکا مشکلات ایران را حل میکند؟
درباره این پرسش باید عرض کنم که اوّلا تجربه تاریخی نشان داده است که مذاکره با آمریکا، مشکلات ایران را حل نکرده، بلکه بر مشکلات افزوده است. همچنین ماهیت استکباری آمریکا ایجاب میکند که این کشور همواره به دنبال تحمیل خواستههای خود به دیگران باشد. این نکته هم مهم است که بدانیم آمریکا به مذاکره به عنوان یک ابزار برای رسیدن به اهداف خود نگاه میکند و نه حل مشکلات. پس نباید دل به مذاکره ببندیم و حل مشکلات را در آن جستجو کنیم. کشور ما دارای ثروت طبیعی و انسانی فراوانی است که میتوانیم با تکیه بر داخل و ارتباط با کشورهای مستقل، در همه عرصهها مقتدر شویم.
به چه دلیل مذاکره با آمریکا بینتیجه است؟ و چرا علیرغم بینتیجه بودن مذاکره با ایالات متحده عدهای همچنان از آن حمایت میکنند؟
همه میدانند که آمریکا در مذاکرات، صداقت ندارد و همواره به دنبال فریب و دور زدن طرف مقابل است. همچنین به تعهدات خود پایبند نیست و همان طور که دیدیم به راحتی از توافق ها و قراردادها خارج میشود. اما اینکه برخی هنوز امیدوار به مذاکره با شیطان بزرگ هستند، به نظر از روی خوشبینی سادهلوحانه است. البته برخی هم، تحت تأثیر تبلیغات رسانههای غربی، تصور میکنند که مذاکره با آمریکا، تنها راه حل مشکلات است. باید در این مسیر، گوش به فرمان مقام معظم رهبری که از همگان مسلطتر بر اوضاع جهانی و داخلی هستند باشیم. این وحدت ملی که در سایه پیروی از ایشان پدید میآید، میتواند کشور را از گردنههای دشوار پیش رو نجات دهد. نگاهی به کشورهایی که آمریکا از آنها به عنوان ابزارِ کسب منافع استفاده کرده، این نکات را به خوبی برای ما روشن میسازد.
سخن پایانی حضرتعالی با مخاطبان عزیز چیست؟
در پایان تأکید میکنم که حضرت امام و رهبر معظم انقلاب اسلامی همواره بر ایستادگی در برابر استکبار و حفظ عزت و استقلال کشور، تأکید داشته و دارند. ما باید با اتکا به قدرت داخلی، وحدت ملی، و پیروی از رهنمودهای رهبری بزرگوار، در برابر تهدیدات آمریکا، مقاومت کنیم و از منافع ملی خود دفاع نماییم. به یقین حلّ مشکلات ما با تقویت اقتدار داخلی ممکن است. باید به این باور برسیم که دشمنان ظالم ما که در عین شعار مذاکره، همه چیز حتی داروهای بیماران صعب العلاج ما را تحریم کردهاند، هیچ گاه به فکر مردم شریف ایران نیستند؛ بلکه آرزوی نابودی این کشور و غارت منافع آن را در سر می پرورانند که با عنایت الهی و الطاف اهلبیت علیهمالسلام و درایت رهبری و بصیرت مردم، توطئههایشان نقش بر آب خواهد شد و نظام مقدس اسلامی و ملت شریف ما عزتمندتر و سرافرازتر از همیشه در جهان خواهند درخشید.
منبع: فارس