به گزارش روابط عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به نقل از شبستان، آیت الله محسن اراکی دیروز (چهارشنبه ۵ دی ماه) در همایش تجلیل از پژوهشگران برتر موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با اشاره به فلسفه هوش مصنوعی گفت: هوش مصنوعی ابزاری است که با تجمیع داده ها و جستجو و تنظیم و گزینش داده ها به انسان در پاسخ به نیازهای علمی یاری می رساند.
وی در ادامه به بحث مقدمات تصوری هوش مصنوعی پرداخت و گفت: دو نوع مقدمات تصوری برای این کارکرد تصورمی کنیم، یک سری مقدمات تصوری مربوط به تعریف خود این ابزار است، برای اینکه تصور روشنی از این ابزار داشته باشیم به مقدمات و مفاهیم تصوری متعددی نیاز داریم.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ادامه داد: یک سری از مقدمات تصوری در رابطه با داده های این ابزار است، چه داده هایی که به این ابزار داده می شود و چه داده هایی که از این ابزارگرفته می شود که نباید به صرف این داده اکتفا کنیم بلکه تعریف این داده ها نیز مهم است تا بتوانیم نتایج بهتری از این ابزار بدست آوریم.
وی در ادامه با اشاره به مقدمات تصدیقی ابزارهوش مصنوعی گفت: اولین مقدمه از مقدمات تصدیقی، توجه به قوانین حساب احتمالات و استفاده از قوانین حساب احتمالات در این ابزار است.
آیت الله اراکی افزود: به نظرمن قوانین حساب احتمالاتی که استاد شهید صدر بیان کرده اند بسیار بسیار ضروری است و می توان از این قوانینی که ایشان تدوین و بحث کرده اند استفاده کرد چراکه بحث بسیار مهمی است و شاید در بین فلاسفه عصر ما چه در غرب چه در شرق کسی با دقت ایشان در تبیین قوانین حساب احتمالات نظریه نداده باشد.
عضو مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: از جمله مقدمات تصدیقی توجه به کارکردهای این ابزاراست. اینجا جایی است که احتمال خطا در این ابزار فراوان می شود البته نمی خواهیم بگوییم نمی شود این احتمال خطا را پایین آورد اما یکی از کارکردهای حساب احتمالات همین پایین آوردن احتمال خطاست.
وی آسیب ها را یکی دیگر از مقدمات تصدیقی ابزار هوش مصنوعی برشمرد و گفت: به هرحال استفاده از این ابزار آسیب هایی دارد، و نوع آسیب هایی که ممکن است در بهره برداری از این ابزار مهم با آن روبرو بشیم بخشی از مقدمات تصدیقی است که این ها همه در فلسفه هوش مصنوعی موثر است.
آیت الله اراکی تصریح کرد: بحث چهارم در مباحث فلسفه هوش مصنوعی، حوزه های بهره برداری از این ابزار است. سه نوع حوزه بهره برداری از این ابزار داریم، حوزه علوم ریاضی حوزه علوم انسانی و حوزه علوم طبیعی و می توان حوزه دیگری اضافه کرد با عنوان حوزه علوم اسلامی.
عضو مجلس خبرگان رهبری افزود: ما معتقدیم که بالاترین ارزش علمی هوش مصنوعی در حوزه علوم ریاضی است یعنی کم خطا ترین حوزه علوم در استفاده از هوش مصنوعی، علوم ریاضی است و می تواند کم خطا باشد. معنی آن این نیست که هیچ خطایی ندارد اما کم خطاست به دلیل اینکه در علوم ریاضی نحوه انتقال از مقدمات به نتایج معمولا قطعی است لذا این یک حوزه بسیار کارآمد است.
وی تاکید کرد: ما در علوم انسانی نه در مقدمات قطعیت داریم نه در استدلال و استنتاج و نه در انتقال از مقدمات به نتایج. یعنی نه مواد استدلال ما در علوم انسانی مواد قطعی است و نه شیوه استدلال و منهج استدلال. لذا ما وقتی به علوم انسانی می رسیم باید در رابطه با نتایج هوش مصنوعی و کارکرد هوش مصنوعی با احتیاط بسیار بالاتری برخورد کنیم.