شعار سال 1404 «سرمایه گذاری برای تولید»
Emam&Agha

آیت الله العظمی جوادی آملی در پیامی به همایش گرامیداشت روز وحدت حوزه و دانشگاه:

برای اينکه انسان در برابر دشمن مقاوم باشد، اول بايد در جهاد نفس پيروز بشود

این مرجع تقلید با بیان اینکه صهیونیست و امثال آن رفتنی‌اند و هیچ تردیدی در آن نیست، گفت: برای اينکه انسان در برابر دشمن داخلی و خارجی مقاوم باشد، اول بايد خود را بسازد و در جهاد نفس پيروز بشود؛ بايد مقاومت کند تا نسبت به ديگران مقاوم باشد. اينکه در فلسطين و غزه و امثال اين‌ها، حزب الله و امثال آن‌ها موفق شده‌اند، برای آن است که اين‌ها در درجه اول با دشمن درونی مبارزه کردند و او را از پا در آوردند.
آیت الله العظمی عبدالله جوادی آملی

به گزارش روابط عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به نقل از رسا، همایش گرامیداشت روز همکاری (وحدت) حوزه و دانشگاه، امسال با محوریت «علوم انسانی و راهبرد مقاومت» با پیام آیت الله جوادی آملی برگزار شد.

آیت الله العظمی جوادی آملی در این پیام بیان کرد: آنچه محور بحث اصلی است، علوم انسانی و راهبرد مقاومت است. دو بخش است: علوم انسانی چيست و چگونه فرا بگيريم و در برابر دشمن داخلی و خارجی چگونه مقاومت بکنيم. در بخش اول اشاره می‌کنيم که علم را ذات اقدس اله، در نظام هستي قرار داد. آنچه در زمين در سطح زمين و عمق زمين و عمق درياها هست، کتاب الهی است و آنچه در نظام سپهري هست و در آسمان‌های دور و نزديک قرار دارد، کتاب الهي است. کتاب خدا يعني مجموعه نظام سماوات و ارض که نه تا کنون بشر توانست آنها را احصا کند و نه ميتواند؛ اين مجموعه کتاب الهی است.

وی بیان کرد: انسان ميتواند از اين کتاب الهي بهره ببرد؛ از دورترين نقطه آسمان تا دورترين نقطه کره خاکی ميتواند بهره ببرد و گذشته از اين توان، وظيفه دارد که بهره ببرد يعنی عالم بشود و مطابق علم، عمل کند

استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم ادامه داد: بنابراين علمي را که انسان بايد ياد بگيرد نه علوم انساني مصطلح در برابر رياضي و تجربي است، چون آنها هم از يک نظر علوم انساني هستند؛ اين طور نيست که اين بحث ما شامل علوم تجربي و دانشمندان علوم تجربي و رياضي و امثال آنها نشود. آسمان با همه گسترشش و زمين با همه عمقش، همه اين‌ها کتاب است و صحيفه است (يک) و انسان مي تواند از اينها استفاده کند (دو). سوم: اينها مسخر انساناند؛ بنابراين علوم انساني، نزد يک محقق، علوم جهان است؛ يعنی آنچه انسان ميتواند ياد بگيرد (يک) و بايد ياد بگيرد (دو)؛ منتها کارها تقسيم شده است؛ خدا به بعضی‌ها ذوق آسمانی داد به بعضيها ذوق زميني داد به بعضي ذوق رياضی داد به بعضی ذوق تجربي داد به بعضی ذوق تحقيقی داد به بعضی ذوق تفحص‌های تاريخی يا ادبی داد و مانند آن‌ها.

وی بیان کرد: انسان موظف است نظام را بشناسد، چه اينکه نظام هستي موظف است در تحت تسخير انسان باشد و چون چنين علمي ممکن است غرورآور باشد و در برابر هر کسي ممکن است دشمنانی هم قيام بکنند، برای اينکه انسان در برابر دشمن داخلي و خارجي مقاوم باشد، اول بايد خود را بسازد و در جهاد نفس پيروز بشود؛ بايد مقاومت کند تا نسبت به ديگران مقاوم باشد. اينکه در فلسطين و غزه و امثال اين‌ها، حزب الله و امثال آن‌ها و آن سيد بزرگوار سيد نصرالله که حشرش با انبيا و اوليا باشد و ساير شهدا موفق شده‌اند، برای آن است که اين‌ها در درجه اول با دشمن دروني مبارزه کردند و او را از پا در آوردند.

آیت الله جوادی آملی ابراز داشت: اگر مقاومت در درون شروع شد، جهاد نفس حاصل شد و اين دشمن دروني را ما زير پا لِه کرديم، باکي از دشمن بروني مثل آمريکا و اسرائيل و امثال اين‌ها نيست. بنابراين علوم انسانی، معناي وسيع، دقيق و عالمانه دارد و نيز مقاومت، معناي وسيع، دقيق و عالمانه دارد. اول مقاومت درون، بعد مقاومت بيرون.

وی اظهار کرد: اگر کسی بخواهد راه کسي را ببندد يا خودش بي راهه برود، اين طور نيست که يقين داشته باشد که صد درصد به مقصد برسد (اين يک)، انسان يک سلسله عقايدی دارد خدايی هست قيامتی هست پيغمبری هست قرآنی هست دستوري دارد (اين دو). آنچه که انسان دارد و به آن معتقد است و به آن باور دارد، آن صد درصد است که خلاف به مقصد نميرسد دروغ به مقصد نميرسد خيانت به مقصد نميرسد؛ اين يک امر يقيني است، اين بيان بلند و نورایی حسين بن علی (صلوات الله و سلامه عليهما) است که هيچ هدفي وسيله را توجيه نميکند. فرمود با هيچ گناهی انسان به مقصد نميرسد و هيچ وسيله باطلي، انسان را به مقصد صحيح نميرساند.

وی بیان داشت: صهيونيست و امثال آن رفتني اند، هيچ ترديدي در اين نيست؛ ولي وقتي ميتوانيم مقاومت بکنيم که مقاومت دروني داشته باشيم. ما خودمان گرفتار اختلاس و امثال ذلک باشيم بعد بخواهيم در برابر دشمنان مقاومت کنيم؟! يا گرفتار اين باشيم که او بايد طرد بشود من بايد باشم نام او را نبريد نام مرا ببريد؛ اين بازی‌ها؟! با بازي کسی مقاوم نيست. وقتي نتوانيم با دشمن دروني مبارزه کنيم، با دشمن بيروني هم نمی توانيم مبارزه کنيم.

این مرجع تقلید در پایان ابراز داشت: علوم انسانی نه به معنای ادبيات و تاريخ و اخلاق و امثال اينهاست که در قبال رياضی و فيزيک و شيمي هستند، بلکه علوم انسانی يعنی جهانبينی، چون اصرار قرآن کريم اين است که سير کنيد در آسمان و زمين (يک) و آسمان و زمين برده علم عالماند (دو)؛ فرمود اينها مسخرند و من براي شما مسخر کردم. بنابراين کتابي که بايد در حوزه و دانشگاه بخوانيم جهان است، البته هر کسي گوشهاي از آن را بر اساس تقسيم کاری که هست. اين درباره علم. از نظر مقاومت هم ما بايد بدانيم شمشير صد درصد در دست ماست و چوب بيست درصد و سي درصد در دست هوس است در دست نفس اماره است در دست جهل است در دست جهل علمي يا جهالت عملی.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *