موصل شهری در شمال عراق، مرکز استان نینوا و پرجمعیتترین شهر عراق پس از بغداد و مرکز اقتصادی شمال این کشور با جمعیتی بیش از یک ونیم میلیون نفر میباشد .گروه تروریستی داعش سحرگاه روز بیستم خرداد (۱۰ ژوئن) سال ۱۳۹۳ به موصل مرکز استان نینوا و دومین شهر بزرگ عراق واقع در ۴۰۰ کیلومتری بغداد پایتخت این کشور حمله کرد و این شهر را به تصرف خود درآورد.
طی چند ماه گذشته، عراق در حال آمادهسازی برای حمله به گروه تروریستی داعش در موصل، پایتخت خودخواندۀ این گروه در شمال عراق، بوده است که در نهایت حیدر العبادی نخستوزیر عراق، در ساعات اولیۀ دوشنبه (۲۶ مهر) در یک سخنرانی تلویزیونی از آغاز عملیات آزادسازی موصل خبر داد. این عملیات نظامی توسط ارتش عراق، بسیج مردمی عراق، نیروهای پیشمرگه کردستان عراق و برخی گروههای دیگر علیه داعش آغاز شد که نبرد وسیعی برای آزادسازی موصل از کنترل نیروهای داعش است.
عملیات بزرگ موصل طی روزهای گذشته تعداد زیادی از روستاهای اطراف موصل را آزاد کرد . البته پس از بازپسگیری این روستاها، گروه تروریستی تکفیری داعش با انجام چند عملیات انتحاری در کرکوک تلاش کرد نبرد برای آزادی موصل را به تعویق اندازد. همزمان اختلافات بین ترکیه و عراق و پادرمیانی آمریکا نیز وقفهای کوتاه در عملیات به وجود آورد. با این حال نیروهای ارتش عراق میگویند همچنان به پیشرویهای خود ادامه میدهند.
همچنین طی ماههای گذشته بر سر مشارکت نیروهای «الحشد الشعبی» نیز حرف و سخن بسیار به میان آمد. واضح است که تبلیغات علیه این گروه مردمی، اقدامی از سوی محافل سیاسی و رسانههای حامی جریانها تکفیری در منطقه است؛ رسانه هایی که با هدف ضربه زدن به این عملیات و آتش افکندن در انبار باروت جنگهای مذهبی و طایفهای بر الحشد الشعبی میتازند و به رغم بدنه متکثر قومی، آن را تشکلی در راستای منافع شیعیان و نه ملت عراق میانگارند.در همین راستا با شروع عملیات آزادسازی موصل شاهد بودیم که رسانههای عربی و غربی تحریکات تازهای را آغاز کرده و با ارسال اخباری منفی سعی میکنند خطر شیعیان و ایران را بزرگ جلوه داده و درمقابل برای اهل تسنن عراق سینه چاک دهند.
از سویی برخی تحلیلگران بر این باورند که با شروع عملیات آزادسازی موصل آمریکاییها قصد دارند کاری کنند که نیروهای داعش از موصل به سمت رقه در خاک سوریه حرکت کنند. مقامات روسیه و سوریه نیز با ابراز نگرانی از این بابت گفتهاند: هدف آمریکاییها این است که تروریستها را در خاک سوریه متمرکز کرده و به این صورت در آینده بر نظام سوریه فشار آورند.
پر واضح است که گرچه با آزادسازی موصل دولت خودخوانده داعش در سراشیبی سقوط قرار میگیرد اما هنوز تا از بین بردن کامل این گروه که با حمایت محورهای غربی عربی تشکیل و سپس گسترش یافت، فاصله زیادی است و باید گامهای بیشتری در عراق و سوریه برداشته شود. به امید آن که نیروهای عراقی بتوانند با اتحاد کامل هر چه زودتر کشورشان را از لوث عناصر داعش پاک کنند. (خ-۱۳۰۷)